back to overview
Login
Nyheter

Ett forskningslabb som ger barn möjlighet att lära sig om el och IT

Elektronikexperiment för barn: Viola Malata sluter kretsen och propellern lyfter. Foton från vänster till höger: Emma Unger, Viola Malata, Aurelia och Matilda Unger.
Elektronikexperiment för barn: Viola Malata sluter kretsen och propellern lyfter. Foton från vänster till höger: Emma Unger, Viola Malata, Aurelia och Matilda Unger.

Här får barn chansen att upptäcka den högteknologiska världen genom lek & spel

LED-ljus, en roterande propeller eller en autonomt styrd robot, det finns massor att upptäcka på forskningslabbet "Spürnasenecke". Med nya experiment inom elektronik och IT, ger labbet förskolebarn en första inblick inom den fascinerande världen av teknologi. Utrustade med ett el-kit får barnen chansen att testa olika experiment som fokuserar på grundläggande principer inom el, till exempel kretsar, strömbrytare och ledare. Dessutom får de arbeta med att ta fram kommandon för en ny robot vilket ger dem ett litet smakprov på programmering.


Med dessa experiment får de små "forskarna" chansen att testa några intressant utmaningar och dessutom lära sig grunderna på ett lättförståeligt och pedagogiskt sätt. "I egenskap av huvudsponsor vill vi ta chansen att ge dessa barn chansen att utveckla en entusiasm för teknik för att sedan hjälpa till att hitta sin egen väg till ett högteknolgiskt samhälle", säger Daniela Malata, vice HR-chef på W&H. Spürnasenecke stöds av Salzburgs handelskammare och det finns planer att utöka detta forskningslabb till hela Salzburgs län.

Emma Unger trycker på startknappen och roboten utför de programmerade rörelserna helt självständigt. Foto från vänster till höger: Viola Malata och de tre systrarna Emma, Matilda och Aurelia Unger.
Roboten utför de programmerade rörelserna helt autonomt.
Emma Unger producerar el till LED-lampan med den handdrivna generatorn.
Emma Unger producerar el till LED-lampan med den handdrivna generatorn.

På Spürnasenecke, det populära forskningslabbet för föreskolebarn, får de små vetenskapsmännen göra en upptäcksresa med hjälp av specialutbildade lärare. De får upptäcka naturens och teknologins värld genom olika spel med olika verktyg och experiment. "När vi sätter upp nya experiment så skräddarsyr vi dem så att de passar förskolebarn. Vårt mål är att stimulera barnens nyfikenhet och göra det möjligt för dem att lära sig om de tekniska principerna på nära håll" förklarar Bernadette Unger, grundare av Spürnasenecke och förskolelärare.

De första stegen inom ämnet elektronik


Starta en propeller eller generera el till en LED är två exempel på experiment som barnen fick testa med de nya elektronikboxarna. Men hjälp av experter fick de bygga kretsar och sätta in switchar och bygga in ledare i el-systemet. Förutom elektronik utforskas även fysiska effekter som luftflöde och hur man får en propeller att lyfta.

Emma Unger programerar roboten. Från vänster: Viola Malata och systrarna Emma och Matilda Unger.
Robotprogrammering.
Den sprudlande lilla forskaren Matilda Unger arbetar flitigt med elektronikpaketet och lyckas få <br>ljus till LED-lampan.
Den sprudlande lilla forskaren
Matilda Unger arbetar flitigt med
elektronikpaketet och lyckas få ljus till LED-lampan.

En robot som främjar logiskt och abstrakt tänkande

En höjdpunkt för barnen var den nya roboten som kan programmeras med olika kommandon på ett enkelt och roligt sätt. Den kan röra på sig och följa kommandon helt självständigt, precis som ett datorprogram. "Detta utmanar barnens förutseendeförmåga och främjar abstrakt tänkande. Detta stimulerar problemlösningstänkande och logiskt och processorienterat tänkande vilket är högt efterfrågat i dagens högteknologiska värld", säger Bernadette Unger.

Elektronik och IT är två områden som är efterfrågade i dagens tekniska samhälle. Daniela Malata, W&H vice vd Human Resources och Bernadette Unger, en av grundarna på Spürnasenecke och förskolelärare, anser att det är viktigt att lära sig tekniska färdigheter i en tidig ålder.
Daniela Malata (W&H vice vd Human Resources) Bernadette Unger (Spürnasenecke och förskolelärare)

“Barnen kan experimentera och vi hjälper dem att upptäcka sin passion och talang för teknik i väldigt ung ålder. Vårt mål är att på ett tidigt stadium uppmuntra ung tekniktalang", säger Daniela Malata avslutningsvis.

Kommentarer