Новини

W&H подкрепи непалско училище в Горакхани

Училището в Горакхани
Училището в Горакхани има места за близо 150 деца. Благодарение на щедростта на W&H и други дарители, стана възможна реконструкцията веднага след земетресението.

Какво свързва W&H с малкото селище Горакхани в Непалските Хималаи? Всичко започна през есента на 2010 г., когато Вилхелм Бругер, Ръководител на Продуктови иновации 2 (DWB), тръгна на пътешествие, което го отведе в окръг Солукхумбу в южната част на регион Еверест. По време на тази дълга и изморителна обиколка, той се запознава с двама непалци - Нгауанг Пасанг и Каджи Шерпа. Тогава, те не са знаели, че ще запазят тази връзка и до днес.

Нгауанг Пасанг и Каджи Шерпа прекарват всяка взима в Хоквурзенхюте, горска хижа в Шладминг (Австрия), за да работят и спечелят пари. Когато са в Непал, те участват в изграждането на цялостна инфраструктура в тяхното родно село Горакхани. По време на разговорите помежду им, Вилхелм Бругер научава за проекта за помощ, посветен на построяването на ново училище в Горакхани. В действителност, той бил толкова впечатлен от отдадеността на двамата непалци, че разказал във W&H относно проекта за построяването на училище.

В резултат, Управляващия директор на W&H, Питър Малата, решил да помогне за изграждането на училището с дарение от EUR 10,000. Заедно с W&H, други донори, включително Ротари клуб Залцбург, търговска верига Weltladen Laufen, Общество на благоденствието на Горакхани и много други, също дадоха тяхната подкрепа. Това даде възможност за пълното финансиране и впоследствие планиране и подготовка на успешното завършване на постройката на училището в Горакхани за шест месеца между май и октомври 2011 г. През октомври 2011 г., училището отвори врати за 150 деца и 5 учители.

Двамата инициатори, Нгауанг Пасанг и Каджи Шерпа, поддържаха връзка с Вилхелм Бругер и W&H, като по този начин бяха винаги в крак с всички нови активности. W&H оказа по-нататъшна подкрепа на училището, помагайги за закупуване на училищна библиотека и осигуряване на учебни помагала, лабораторно оборудване, компютри и музикални инструменти.

Подкрепа за изграждането

Неувредените прозорци и врати от първия етаж на училището са съхранени за използване при реконструкцията.
Неувредените прозорци и врати от първия етаж на училището са съхранени за използване при реконструкцията.
Фасадата на училището е построена отново.
Фасадата на училището е построена отново.
Много хора помогнаха.
Много хора помогнаха.

Шанс за по-добро бъдеще чрез образование.

Училището се развиваше изключително добре допреди неочакваното природно бедствие през пролетта на 2015 г., което причини огромно забавяне на работния процес в Горакхани. През 2015 г., предимно след второто земетресение през май 2015 г., безброй сгради в региона бяха сериозно увредени, включително новопостроената сграда на училището. Различни австрийски организации, фирми и приятели на Нгауанг Пасанг и Каджи Шерпа незабавно показаха своето желание за помощ в процеса по реконструкция в Горакхани.

W&H оказа бърза и не-бюрократична подкрепа при възстановяването на училището чрез финансово дарение от EUR 8000. Благодарение на дарението на W&H, както и по-нататъшната финансова подкрепа от Ротари Клуб Залцбург, Eine Welt Gruppe (One World Group) в Бюрмоос и допълнителни дарения от части лица и събирания по време на разговори, стана възможно започването на реконструкция на сградата на училището в началото на лятото. Стартиран е и проект за водоснабдяване едновременно с възстановяването на училището, с помощта отново на W&H.

»Ние имаме дългогодишно партньорство и приятелство, което ни свързва с Горакхани. Ние сме особено ангажирани с построяването на училището, тъй като искаме да дадем шанс на децата в региона да имат образование. Образованието означава бъдеще и съответно обещание за по-добър живот. Ние ще продължим да подкрепяме развитието на непалския регион и за вбъдеще,«заявява Управляващият директор на W&H Питър Малата.

коментара