Новини

Лаборатория за изследвания за малки откриватели

Когато дори най-малките деца провеждат научни изследвания, става дума за зоната на откритията. Целта на популярната лаборатория за изследвания, която днес работи интензивно с 28 детски градини от цял Залцбург, е да запали и стимулира естествения интерес на децата към науката. С над 70 интересни експерименти, които са събрани в практичен наръчник, зоната на откритията предлага дори на най-малките деца възможността да открият явления от нашата ежедневна среда чрез игра под експертно ръководство.

Научен семинар за обучение в централата на W&H в Бюрмоос
Научен семинар за обучение в централата на W&H в Бюрмоос

Тази уникална концепция е разработена от Бернадет Юнгер (учителка в средно училище и в детска градина), д-р Конрад Щайнер (учител по наука в професионално училище) и д-р Гюнтер Сайдл (пенсиониран химик). Тогава, разположената в Грьодиг медицинско-технологична компания Текан подема концепцията и започва да я спонсорира през 2010 г. От началото на тази година фамилната компания W&H Dentalwerk Bürmoos GmbH е основен спонсор. Първият научен семинар за обучение на учители в детски градини, който се състоя в централата на W&H на 30 Март 2016 г., отбеляза официалния старт на взаимния обмен на опит, както и по-нататъшното развитие на концепцията за зона на откритията.

Фокусът на зоната на откритията е да даде на децата свободата да тестват много и различни закони на природата под експертното наблюдение на специалисти. Отправната точка за това е фактът, че децата са естествени изследователи и откриватели. "На пръв поглед абстрактни училищни предмети като математика, физика и IT технологии ще станат като втора природа за тези деца, които се занимават с наука от ранна възраст.

Изследване на научни въпроси, използвайки всички сетива (Снимка: Крис Хофер)
Изследване на научни въпроси, използвайки всички сетива (Снимка: Крис Хофер)
Ценни инструкции позволяват експериментите да бъдат проведени по един забавен и целенасочен начин
Ценни инструкции позволяват експериментите да бъдат проведени по един забавен и целенасочен начин

Зоната на откритията е идеална за това, позволявайки на децата да научат всичко за науките чрез метода на играта," обяснява изпълнителният директор на W&H Питър Малата. Младият технологичен талант е основен фактор за успеха на W&H. "Ако, като индустриална компания, ние се нуждаем от нов технологичен талант, то ние трябва да направим стъпка напред и да направим нещо, за да го насърчим активно," добавя Малата. Заедно с община Бюрмоос, W&H вече осигури на детските градини в Бюрмоос необходимата финансова подкрепа за създаване на зона на откритията. В съседната община Лампрехтшаузен, също, денталният производител обедини сили със Sigmatek GmbH & Co KG и община Лампрехтшаузен за изграждане на лаборатория за изследвания в детската градина, която се намира там. W&H е основен спонсор на проекта от началото на 2016 г., със систематичното последващо развитие на проекта и обменът на ценни образователни подходи и концепции, формиращи основния фокус в дейностите на W&H.

Първият научен семинар за обучение

Сериозните изследвания и експерименти са фокусната точка на първия научен семинар за обучение за учители в детски градини, което се състоя в централата на W&H на 30 Март 2016 г. Приблизително 30 заинтересовани участника се възползваха от възможността да се запознаят с избрани експерименти от зоната на откритията в сферата на биологията, физиката и химията под наблюдението на Бернадет Юнгер, д-р Гюнтер Сайдл и други експерти. В допълнение към висококачествените и удобни за деца мебели, практичен наръчник, съдържащ 70 комплекта инструкции за експерименти също е част от оборудването в лабораторията за изследвания. От лепило във формата на мече до нагревател за вода, захранван със слъчева енергия и висотомер, зоната на откритията дава възможност на децата да опитат и научат всичко за законите на природата, материалите, химичните връзки и техническите въпроси.

Талисманът Ели, катерица-изследовател
Талисманът Ели, катерица-изследовател

По време на семинара за обучение на W&H бяха споделени опити и методи за успешно предаване на знания. Проведоха се интерактивни сесии за обучение, в които участниците получиха ценни инструкции как да протичат самите експерименти по забавен и целенасочен начин. Разбирането на взаимовръзките и запаленият интерес на децата към научните теми извън типичната обстановка на класната стая с високо напрежение е основният фокус на концепцията за зона на откритията.

W&H е основен спонсор на зоната на откритията
На снимката (от ляво на дясно): д-р Гюнтер Сайдл (пенсиониран химик), д-р Конрад Щайнер (учител по науки в професионално училище), Бернадет Юнгер (учител в начално училище и в детска градина), Даниела Малата (член на управителния борд на W&H), Питър Малата (изпълнителен директор на W&H) и д-р Майкъл Райтер (ръководител на продуктовото управление във W&H)

"Проучванията показват, че децата, които са запознати с науките в ранна възраст са способни да получат изненадващи открития и да развият удивителни стратегии за мислене," обяснява Бернадет Юнгер. Зоната на откритията позволява дори на най-малките деца да научат чрез игра колко вълнуващи могат да бъдат откриването и изследването. По време на семинара, изпълнителният директор на W&H Питър Малата подчерта, че адекватният подход към специфичните предмети в училище вече липсва. Целта е да се използват подходящи методи, които да гарантират, че ние не се плашим от тези предмети.

Новият главен спонсор на зоната на откритията W&H иска да направи важен принос към запалването на ентусиазма и любопитството на децата към науката за в бъдеще.

коментара