Новини

Професионалните състезания: възможност за стажантите на W&H

Конкурсът WorldSkills дава възможност на млади талантливи хора да покажат професионалните си умения пред глобална аудитория. Нещо повече, това международно състезание има допълнителни предимства. В следващото интервю, ние обсъждаме значението на професионалните състезания като част от програмата за професионално обучение на W&H и как се променят изискванията на конкурса WorldSkills.

Личното и професионално развитие на младия персонал е от първостепенно значение за Маркъс Фег, ръководител отдел човешки ресурси, и Даниела Малата, вицепрезидент на отдел човешки ресурси.

Маркъс Фег, Даниела Малата (Човешки ресурси)
Маркъс Фег, ръководител отдел човешки ресурси, и
Даниела Малата, вицепрезидент на отдел човешки ресурси.
Марко Керн
Австрийският национален шампион, Марко Керн от W&H

Г-жо Малата, Вашите служители винаги се справят добре в професионалните състезания. Какъв фокус са тези събития за Вашата компания?

Малата: Програмата за професионално обучение на W&H има за цел да подобри професионалните умения на младите ни новобранци, но също така поставя голям акцент на личностното развитие. Участието в тези състезания дава възможност на нашите служители да разберат по-добре личните си силни и слаби страни. Състезанията са повече от самото събитие; правилната подготовка е от съществено значение и изисква от участниците да организират ефективно своето време и ресурси. Затова виждаме професионалните състезания като възможност за нашите служители да се развиват като индивиди и също така да получат ценен опит, който те могат да прилагат в бъдещата си кариера. Тези събития са само един елемент от нашата програма за обучение, предназначена да вдъхнови нашите млади стажанти да постигнат своя потенциал. В продължение на десетилетия инвестираме в обучението на вътрешния персонал и сме много горди, че нашите млади хора редовно постигат отлични резултати в състезания.

Г-н Фег, какви са причините да участвате в състезания? Защо насърчавате служителите да участват и ги подкрепяте в това?

Фег: Винаги се радвам да видя как участниците се развиват като индивиди, когато се подготвят за състезание. Страхотно е, че целият отдел за обучение е наистина мотивиран да се справя добре; всички те се подкрепят един друг и празнуват успеха на всеки участник. Всеки път, когато участваме в събития като конкурса WorldSkills, ползите се отнасят до всички обучаеми, тъй като тези, които влизат в конкурса, представляват фантастичен пример за всички останали.

Какви са надеждите Ви за Марко Керн в WorldSkills 2017?

Фег: Надявам се, че той ще се забавлява както в подготовката си за състезанието, така и в самото събитие. Квалификацията е фантастично постижение само по себе си. Най-важното е, че Марко се радва на целия процес, от подготовката до момента на състезанието. Той е висококвалифициран и психически силен. Ако постигне потенциала си и е доволен от представянето си, това е голям успех. В края на краищата, подкрепата и личното развитие са в основата на доброто обучение. Окончателните резултати в професионалната конкуренция често се решават въз основа на фактори, които са извън нашия контрол. Така че няма очакване, че Марко трябва да завърши в първите пет. Надявам се просто да се радва на цялото преживяване. И ако го направи, тогава съм сигурен, че ще се справи добре.

Конкурс WorldSkills
Способността за адаптиране към бързо променящите се изисквания на съдиите ще бъде ключова за успеха на тазгодишния конкурс WorldSkills.
Серийно производство, обработка на отливки
Марко Керн се занимава упорито с новите задачи на състезанието WorldSkills, включително серийно производство и обработка на отливки.

Г-н Керн, какви умения трябва да имат участниците в тазгодишния конкурс WorldSkills, които не са били необходими преди пет години? Как са се променили изискванията според Вас?

Керн: Новите допълнения включват серийно производство и обработка на отливки. Серийното производството включва изработването на идентични или подобни части само за четири часа. Обработката на отливки включва създаване на готов компонент от грубо леене или предварително обработен материал. Предизвикателството в състезанието е, че не ни е казано предварително с какъв метал ще трябва да работим. Бихме могли да се сблъскаме с множество различни материали от алуминий през инструментална стомана до мед, затова трябва да сме подготвени за всичко.

Според Вас има ли вероятност да има повече промени през следващите години? Ако е така, в каква посока виждате конкуренция?

Керн: Не мисля, че ще има големи промени през следващите няколко години. Въпреки това, участниците без съмнение ще трябва да работят с подобрени високопроизводителни системи за програмиране за машини с ЦПУ и следователно да програмират още по-бързо и ефективно.

Смятате ли, че задачите, поставени като част от професионалните състезания, отразяват професионалните ситуации в реалния живот?

Керн: Като цяло задачите са много реалистични. Допълнението в серийното производство и обработката на отливки според мен направи конкурса тази година още по-близък до изискванията на нашата професионална работа. Въпреки това, бих подчертал, че работата на стругаря с ЦПУ е много разнообразна. Това е истински срам, но е невъзможно да се обхване всичко близо до всеки аспект на професията в тридневно състезание само с четири часа работа на ден.

Благодарим Ви за отделеното време!

коментара