Новини

Марко Керн: най-добрият европеец в състезанието WorldSkills (Абу Даби)

Александър Вагнер, национален шампион на Австрия 2014, участник в WorldSkills 2015 в Сао Паоло и машинен техник на W&H, Стефан Раух, W&H инструктор, Марко Керн, национален шампион на Австрия и участник в WorldSkills, Дипл.-Инж. Питър Малата, Управляващ директор на W&H, и Матиас Хуфнагл, W&H инструктор.
Александър Вагнер, национален шампион на Австрия 2014, участник в WorldSkills 2015 в Сао Паоло и машинен техник на W&H, Стефан Раух, W&H инструктор, Марко Керн, национален шампион на Австрия и участник в WorldSkills, Дипл.-Инж. Питър Малата, Управляващ директор на W&H, и Матиас Хуфнагл, W&H инструктор.

Вълнуващо изпитание на сила между най-добрите работници в света

Във вълнуващото изпитание на сила между най-добрите работници в света на 15-18 октомври 2017 г. в Националния изложбен център на Абу Даби (ADNEC), 21-годишният Марко Керн от W&H се представи впечатляващо с неговите изключителни умения в сферата на CNC фрезоването. Той демонстрира техническия си талант с отличното седмо място и „Медал за Отличие“ в категория CNC фрезоване и златен медал за първо място в отборното състезание. Марко Керн се чувства горд да е част от успешния национален отбор на Австрия.

„Истинско удоволствие за нас е успехът на Марко Керн и сме горди, че той успя да постигне своите цели, благодарение на таланта си, изключителната си личност и голямата му амбиция. Този успех потвърждава нашето сътрудничество, защото зад представяне като това, винаги стои отбор, работещ като часовников механизъм. Това може да се види ясно в успеха на целия австрийски национален отбор,“ отбеляза управляващия директор на W&H Дипл.-Инж. Питър Малата.

Целта на световното първенство е постигната! Очакванията са надвишени!

7-мо място и сертификат „Медал за Отличие“.
7-мо място и сертификат „Медал за Отличие“.

Целта на WorldSkills в Абу Даби е да се изработят елементи с максимална точност. Националният изложбен център на Абу Даби предостави мястото за 4–те дни съревнование. В категори „CNC фрезоване“, най-добрият машинен техник на Австрия, младият служител на W&H Марко Керн започна с общо 20 опонента от цял цвят.

„Напрежението беше осезаемо. Знаех, че ще имам добър шанс. Работодателят ми W&H, инструкторите и моите супервайзори в WorldSkills, всички ме подготвиха невероятно за световното първенство. Много съм доволен, че постигнах личната си цел, а именно класиране в топ десет,“ с гордост призна Марко Керн.

Марко Керн бе придружен от инструктора Стефан Раух и колегата му Александър Вагнер, които бяха близо до него през цялото време и активно го подкрепяха със своя опит в техническите и лични въпроси по време на подготвителната фаза, както и по време на самото състезание.

Сложните задачи са перфектно решени

Изискванията към младите работници бяха много високи. Всеки един от състезателните дни бе изпълнен със задачи от високо ниво на трудност. Например, прецизна изработка на компонент базиран на технически чертеж. Самите състезатели, притиснати от времето, са отговорни за определянето на точките на пресичане (преходните радиуси на изделието), програмирането на фрезата и подбор на правилните инструменти за изработка. Младите състезатели не получиха никаква предварителна информация за това какви специфични метали ще се използват.

Това допълнително усложни задачите, изисквайки гъвкавост и независими действия. Спонтанни промени по време на производствения процес (серийно производство и обработка на отливки) бяха новост в тазгодишното световно първенство. В резултат на професионалната подготовка за световното първенство, Марко Керн затвърди своето място с технически умения и силна психика срещу голямата конкуренция, класирайки се в топ 7 в света. Той впечатли международното жури от специалисти с невероятно прецизната си работа и скорост на изпълнение.

Ден 4 от световното първенство също бе удовлетворяващ за 21-годиния машинен техник. В отборното състезание целта бе да се изработят части за известния небостъргач в Дубай – Бурж Халифа. Тази задача трябваше да се осъществи за много кратко време, след което да се сглоби миниатюра на сградата. Отборът от десет души, работещ с Марко Керн, реализира задачата без усилие и спечелиха златния медал.

Задачи с високо ниво на трудност и максимална коцентрация.
Задачи с високо ниво на трудност и максимална коцентрация.
Марко Керн по време на изработване на 3-челюстен патронник (компонент за струг)
Марко Керн по време на изработване на 3-челюстен патронник (компонент за струг)

W&H – открива и окуражава таланти

Марко Керн първоначално привлече внимание, заемайки второ място на националното първенство през 2014 г. През същата година завърши на отличното 3-то място на националното австрийско първенство по умения и през 2016 г. добави титлата от националното първенство. Това осигури на служителя на W&H билет до WorldSkills 2017 в Абу Даби.

„Ние виждаме съревнованията между опитните работници като възможност за нашите млади служители да продължат развитието си и да придобият важен опит за в бъдеще. Марко узря тази година не само технически, но също така и личностно. Международното състезание в Абу Даби беше голямо предизвикателство за него, което разкри невероятната му мотивация,“ споделя Маркус Фег MTD, ръководител Човешки Ресурси във W&H. „По време на обучителния му период, Марко показа, че е на високо техническо ниво. Нашите инструктори рано разпознаха таланта и поощриха Марко в собствената му инициатива и интерес към професията машинен техник.“

Колегите от W&H винаги бяха на разположение по време на състезанието.
Колегите от W&H винаги бяха на разположение по време на състезанието.

Двамата инструктори на W&H, Стефан Раух и Матиас Хуфнагл, както и супервайзорът на WorldSkills Дитер Гайсбергер, който подкрепяше и придружаваше младия техник през целия учебен процес, изиграха важни роли в успеха на Марко Керн. Те му дадоха ценни съвети и му помагаха през цялото време.

Подготовката на Марко Керн за световното първенство включи над 600 тренировъчни часа в тренировъчния център в Браунау под инструкциите на WorldSkills супервайзора, обучителен лагер в Билефелд и редовни срещи с инструкторите, както и психическо обучение и отборни семинари в Австрийската Търговска камара.

коментара