Новини

Spürnasenecke на W&H дава на децата опит в областта на електрониката и IT

Експериментирайки с новия комплект за електроника: Виола Малата затваря веригата и перката тръгва. На снимките са: Ема Унгер, Виола Малата, Аурелия и Матилда Унгер.
Експериментиране с новите комплекти за електроника

Децата откриват високотехнологичния свят чрез игра

С ярки LED диоди, въртящи се ротори, автономно-контролиран робот – има много за откриване в изследователската лаборатория “Spürnasenecke”. С нови експерименти от света на електрониката и IT, тази популярна сграда дава на децата в детската градина първи поглед към очарователния свят на технологията. Оборудвани с нов комплект за електроника, децата работят върху селекция от експерименти, които се фокусират върху основите на електрониката, като например ел. вериги, превключватели и кондуктори. Освен това, децата получават възможност да създадат команди за нов робот, като по този начин получават първи досег до програмирането.

“Новите експериментални сетове дават възможност на малките изследователи сами да изпитат някои интересни предизвикателства и да се справят с техническите процеси, внедрени по лесен за разбиране начин. Като главен спонсор, ние искаме Spürnasenecke да се фокусира основно върху технологията, защото ние твърдо вярваме, че колкото по-рано се развие ентусиазъм към технологията, толкова по-лесно ще намерят собствен път в нашето високотехнологично общество,” казва Даниела Малата, Вицепрезидент човешки ресурси на W&H. Spürnasenecke получава подкрепата на залцбургския клон на федерацията на австрийската индустрия и залцбургската търговска камара, и има планове за разширение на услугата, за да се покрие цялата провинция на Залцбург.

Ема Унгер натиска бутона за стартиране, а роботът изпълнява програмираните движения напълно самостоятелно. На снимката отляво надясно са: Виола Малата и трите сестри Емма, Матилда и Аурелия Унгер.
Роботът изпълнява програмираните движения самостоятелно
Ема Унгер завърта ръчния генератор, за да произведе електричество за светодиода.
Ръчният генератор произвежда електричество за светодиода

В Spürnasenecke, популярната изследователска лаборатория за деца в детска градина, малките изследователи са отведени на пътуване за открития от специално обучени учители. Те откриват света на природата и технологиите чрез игра, използвайки различните инструменти за изследване и експерименти, с които разполагат. Нови предизвикателства от областта на електрониката и IT вече са добавени към обхвата на наличните експерименти; действие, което отбелязва решението на Spürnasenecke да постави по-голям акцент върху технологиите. "При създаването на новите експерименти се уверихме, че дизайнът им е съобразен с децата в детската градина. Нашата цел е да насърчим любопитството на момчетата и момичетата и да им дадем възможност да видят и изпитат принципите на технологиите отблизо ", обяснява Бернадет Унгер, съосновател на Spürnasenecke и учителка в детска градина.

Първи стъпки в областта на електрониката

Стартирането на перката и генерирането на електричество за LED са само два примера за вълнуващите експерименти в новия комплект за електроника. Простата пуш-бутон система гарантира, че дори децата могат да успеят да го настроят безопасно. С помощта и ръководството на експертите децата могат да изграждат ел. вериги, да поставят превключватели и да добавят важни проводници. Показан е и начинът, по който работи ел. веригата. В допълнение към електрониката се изследват физичните ефекти като поток на въздуха и децата могат да се занимават с това, като пуснат перката във въздуха.

Ема Унгър програмира робота. На снимката отляво надясно са: Виола Малата и сестрите Ема и Матилда Унгер
Програмиране на робота
Младият изследовател Матилда Унгер работи усърдно с електрическия комплект и LED диода светва.
Електрическият комплект захранва LED

Роботът насърчава логическото и абстрактното мислене

Друг акцент в "Spürnasenecke" е новият робот, който дава на децата първи поглед в света на IT. Мини IT специалистите могат да програмират робота с различни команди по начин, който е лесен и забавен. Роботът започва да се движи, когато се натисне бутона за стартиране и изпълнява всички команди напълно независимо - точно както при истинските компютърни програми. Това изисква децата да бъдат предвидливи и да мислят абстрактно - напълно отделно от робота, изпълняващ командите - и това е особено предизвикателство за тях. "Новият експеримент въвежда децата в мисленето, необходимо за IT. Те научават различни стратегии за решаване на проблеми по забавен начин и получават ценни познания за основните принципи на логическото и процесно-ориентирано мислене, нещо, което е особено търсено в днешния високотехнологичен свят ", казва Бернадет Унгер.

Електрониката и информационните технологии са две области, които са търсени в нашия технически свят. Даниела Малата, вицепрезидент на W&H и човешки ресурси и Бернадет Унгер, съосновател на Spürnasenecke и учителка в детска градина, смятат, че е от съществено значение да се развиват техническите умения в ранна възраст.
Даниела Малата (W&H Вицепрезидент човешки ресурси) Бернадет Унгер (Spürnasenecke и учител в детска градина)

С по-голям фокус върху областта на електрониката и информационните технологии, Spürnasenecke учи дори най-малките деца на технологии по начин, който е лесен за разбиране.

"Децата могат да експериментират с любимото си съдържание в Spürnasenecke, помагайки им да открият своята страст и талант за технология. Нашата ясна цел с новите експерименти е да насърчим младите инженерни таланти на ранен етап ", казва Даниела Малата в заключение.

коментара