Новини

Дарение за най-високо разположената дентална клиника в света

Денталното лечение в непалското планинско село Намче Базар се превърна в малка сензация. Най-високо разположената дентална клиника в света се намира на височина 3.440 м. Доставките на важни медицински продукти и апарати са изключително трудни, защото селището е достъпно само чрез няколкодневен пешеходен маршрут или чрез малко летище. Основните дентални процедури са недостъпни за местното население или се извършват с най-прости инструменти и методи. W&H Dentalwerk Bürmoos GmbH отново изпрати помощ за денталната клиника в Намче Базар. Семейната компания предостави своята помощ на място чрез дарение на стоматологични продукти.

„Dream of Gorakhani“
Като част от проекта „Dream of Gorakhani“ W&H подпомогна най-високо разположената дентална клиника в света с модерни инструменти и апарати. На снимката от ляво надясно: Анг Нуру, председател на денталната клиника в Намче Базар, Д-р Наванг Дока, дентален лекар и Наванг Пасанг, ръководител на шерпите.

W&H Dentalwerk дарява дентални продукти

Като член на проекта за помощ „Dream of Gorakhani“ W&H активно участва в проекти по изграждането и развитието на непалския регион Солу Кхумбу в продължение на няколко години. Наред с изграждането и поддръжката на училище за около 100 деца в Горакани, оборудването на денталната клиника в Намче Базар е сред важните ангажименти на компанията за дентална техника. „Отдадеността на местния лекар по дентална медицина е впечатляваща. В клиниката на Намче Базар тя играе ключова роля в поддържането на денталното здраве на населението дори и с най-простите инструменти и методи. С нашето дарение искаме да подкрепим тази ценна работа“, обяснява управителят на W&H инж. Питър Малата.

Д-р Наванг Дока
Непалската дентална лекарка д-р Наванг Дока се радва на дарението от W&H, донесено лично от Наванг Пасанг.
Хеликоптерна площадка на 3,440 m
Наванг Пасанг (вторият от ляво надясно) пристигна с хеликоптер от столицата Катманду до Намче Базар, разположен на 3.440 м надморска височина. Д-р Наванг Дока го посреща на летището с огромна радост.
Дентална клиника Намче Базар
Д-р Наванг Дока е завършила медицина в Канада. В малката дентална клиника тя обслужва местното население и туристите.
Планинско село Намче Базар
Планинското село Намче Базар е разположено в региона Солу Кхумбу в Непал и се е развило като важен център за местни и туристи. Денталната клиника в селото е най-високо разположената дентална клиника в света.

Отново радост от най-модерното оборудване

W&H изпраща продукти в отдалеченото планинско село от 2011 г. насам. През юни 2018 д-р Наванг Дока отново бе зарадвана с модерно оборудване. Тя работи в денталната клиника от две десетилетия и се грижи както за местните, така и за туристите. През последните десет години селото се развива като важен изходен пункт за туристически обиколки и експедиции. Денталната клиника е единствена в региона и поради тази причина е важно място за нуждаещите се от помощ. С продуктите на W&H д-р Наванг Дока ще може да извършва широк спектър от манипулации, но също така и ще подсигури правилната хигиена и поддръжка на инструментите в нейната дентална практика. В най-високо разположената дентална клиника в света не само снабдяването с медицинско оборудване е изпитание, но и осигуряването на материали. С помощта на ръководителите на шерпите Наванг Пасанг и Каджи Пасанг, които през зимата работят в алпийския туризъм в Австрия, дарените продукти могат безопасно да бъдат транспортирани до денталната клиника в Намче Базар.

коментара