Новини

Предизвикателствата пред класическата дентална практика

Днес казваме, че трябва да се върнем към основите, защото за да превърнем пациентите си в дългосрочни фенове, няма нищо по-фундаментално от наличието на последователна и добре структурирана концепция на практиката. Концепция като тази е препоръчителна не само за верига от клиники, но и следва да бъде неразделна част от всяка дентална практика и редовно да се преразглежда.

Кой съм аз? Къде искам да бъде моята практика в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план? Коя е моята целева група – по отношение на възрастовото разпределение и паричните условия? Как искам да бъда въприеман? Какви услуги искам да предлагам?

Тази поредица от въпроси се повтаря многократно, тъй като обективният анализ на текущата и целевата ситуация е непрекъснато повтарящ се процес. Основното правило тук е, че като собственик на практика не можете да направите грешни стъпки, ако дейността на практиката се основава на концепция, а не на произволни и спонтанни действия.

Dr. S. Mart
Dr. S. Mart
Защото винаги знаете какво трябва да се направи!
Dr. Sue Perstar
Dr. Sue Perstar
Защото Вашата професия е Вашето призвание!

Ключови компоненти на позиционирането

Бихте ли си помислили, че в един малък град практика, специализирана единствено в естетичната дентална медицина може да бъде също толкова успешна, колкото практика с универсално дентално лечение? Да, може, защото в крайна сметка освен специализираните умения става дума за автентичност и индивидуалност. Можете да демострирате и двете качества като обясните на пациентите си, че сте специалист по фасети и протези, и затова не предлагате услуги като поставяне на зъбни импланти.

Тук е важно, от концептуална гледна точка, да се съсредоточите върху личните си основни компетенции и разбира се, внимателно да следите конкуренцията. Какво предлагат Вашите колеги? Какво можете да направите по-добре? Кои услуги трябва да бъдат по-ясно комуникирани? Има ли ниша, която можете да запълните? С оглед на все по-бързо развиващата се дентална медицина, заемането на ниша може да бъде печеливша концепция. Това означава, че споменатият по-горе пример с практика в малкото градче може да функционира в дългосрочен план с изключителен фокус върху естетиката.

Практически съвет: когато разглеждате конкуренцията, обърнете внимание и на рецензиите в порталите за оценка на лекари. Това ще Ви даде първоначална индикация за всички тенденции – какво работи добре, какво – не, защо Вашите колеги са особено ценени от пациентите? Погледът на нещата от гледна точка на пациента може да бъде от истинска помощ.

Предизвикателствата пред класическата дентална практика

Изключително важно е денталните практики с широкообхватни услуги да имат базисна концепция, защото точно при практики с холистична ориентация съществува голяма опасност тя да не бъде ясно разбрана от пациента. Ако искате да предложите висококачествено дентално лечение, то заплащането трябва също да съответства, следователно ще се нуждаете от пациенти, които могат да си позволят и желаят да получат качествено дентално лечение. Ако практиката се намира в пешеходна зона, то потенциални пациенти са и пешеходците с краткосрочни нужди.

Ако на уеб сайта похвалите зъботехника, който работи във Вашата практика, това може да предизвика въпроса защо имате поставен високотехнологичен апарат CEREC на показ в клиниката. Така поставен въпросът, има смисъл да се предлагат и двата варианта в зависимост от локалните условия, за да се предложат повече възможности за лечение на широката аудитория с различен бюджет.

Две неща, които се нуждаят едно от друго: концепция и комуникация

След като основната концепция на Вашата практика е дефинирана и формулирана, следващото предизвикателство е комуникацията. Тук трябва да се постави специален акцент върху добавената стойност и уникалните възможности, които отличават лечението при Вас и го правят толкова специално. Обърнете се към желанията на хората! Например, ако за Вас е нормално при всички процедури да работите минимално инвазивно с минимално увреждане на тъканите, това може да не е така за пациента. Общувайте с пациентите. Винаги се отнасяйте към тях индивидуално и обсъждайте лечението. Използвайте увеличителни лупи за всички процедури и разкажете на пациентите за този стандарт за качество. Този списък може да се допълва – организирайте Вашата лична добавена стойност за Вас и Вашия екип и я комуникирайте. Тук се изисква прозрачност.

За съжаление, формулирането на ясна концепция не е лесна задача и изисква индивидуален подход. Важно е също така да споделите с целевата група информация за Вашата концепция, която на практиката е основен компонент на маркетинга и комуникацията с пациентите.

коментара