Новини

Призив за действие – комуникацията с пациента като маркетингов инструмент

Често понятието „комуникация с пациента“ се свързва с инструменти като брошури на практиката, пациентски досиета или дори листовки със съвети. Такова ли е и Вашето разбиране? Тогава трябва да продължите да четете, защото под „комуникация с пациента“ се има предвид много повече. Ключовите думи тук са диалог, активност и лична връзка.

За да създадете дългосрочна лоялност към Вашата практиката вече не е достатъчно да проведете добро лечение. В морето от неограничени възможности на различните маркетингови инструменти и начини за адресиране към пациентите, по-малко решаващо е да създадете многобройни тематични листовки от това да създадете връзка чрез личността си. Как да го постигнете? Чрез мерки, насочени към диалог, активност и работа в мрежа. Чрез формати с характер. Чрез взаимодействие. Станете достъпни и осезаеми, бъдете автентични. Личността е коз.

Dr X. Pert
Dr X. Pert
Защото винаги знаете какво трябва да се направи!
Dr I. Trust
Dr I. Trust
Защото Вашите пациенти Ви се доверяват и се чувстват сигурни!

Вратите са широко отворени

Най-добрият маркетингов инструмент, когато става въпрос за лоялност на пациента и лична връзка, е несъмнено денят на отворените врати. Иницииран веднъж или два пъти годишно, този ден дава възможност на пациентите и практикуващите да прекарат няколко часа заедно в спокойна атмосфера – без бързане, болка и извън иначе изключително стерилната атмосфера на практиката. Дните на отворените врати са насочени към две целеви групи: настоящи и нови пациенти. И при двете целта е да погледнат зад кулисите, да видят денталния лекар и екипа в по-личен контекст – в най-добрия случай, да бъдат придружени от членове на семейството, приятели или колеги, които биха искали да станат Ваши пациенти или се интересуват от Вашата практика. Находчиво е да свържете деня на отворените врати с актуален повод. Това може да е нов служител в екипа, разширяване на предлаганите услуги или нова техника. Обновяването, разширяването и годишнината на практиката също са идеални случаи, на които можете да поставите етикет за отворен ден.

Планирайте достатъчно време, за да поканите гостите и да организирате събитието и проверете за евентуален конфликт с други събития в областта на денталната медицина. Като част от рекламата на събитието трябва да стане ясно какво могат да очакват посетителите, каква добавена стойност ще донесе Вашето събитие и т.н. Закуски/хапки, напитки и забавления за най-малките винаги са добър стимул, защото при събития през уикенда фокусът винаги е върху цялото семейство.

В зависимост от ориентацията на практиката и конкуренцията, класическият ден на отворените врати може да има и съвсем нов поглед върху по-традиционна концепция. Вернисаж с местен художник, четене или дегустация (напр. вино, масла, подправки) са модерните варианти за определени целеви групи пациенти и са далеч от обичайното.

Информираност

Отворените тематични формати след приключване на лечението са добре установени и остават популярни. Независимо дали става дума за информационна вечер на тема профилактика, консултация за имплантиране или представяне на фотодинамичната терапия за лечение на пародонтит – тези, които предоставят информация ще извлекат ползи от добре информираните пациенти. А това от своя страна дава възможност на пациентите, защото дълбочината на информацията по време на тези събития е много по-голяма, отколкото чрез дисплеи в практиката, брошури или по време на дискусии с пациентите, докато са на стола за лечение. Пациентите искат да бъдат информирани особено за специални процедури като зъбна имплантация. Дайте им тази възможност и то във Вашата практика, а не в Google.

От маркетингова гледна точка трябва да се отдели достатъчно време и за рекламата на тези събития. Чрез съобщение в практиката, на уебсайта, по пощата, по радиото – има безкрайни възможности; предварително структурирайте целите си.

Общуване в социалните мрежи

Социалните медийни канали също предлагат отлични отправни точки за личен контакт с пациента. Например, ако практиката Ви има профил във Facebook, нормално е настоящите и новите пациенти да контактуват с Вас чрез тази медия. Това може да бъде под формата на запитвания за час, въпроси относно възможностите на лечение или понякога положителна или отрицателна обратна връзка. Какво да правите? Общувайте! Отговаряйте, реагирайте, взаимодействайте с пациентите според възможностите на медията. Ако не можете да отговорите на изискванията и не разполагате с необходимото време за поддръжка на социални медии или онлайн платформа, тогава сериозно обмислете да закриете профила си. Липсата на акаунт е винаги по-добра от пасивния акаунт.

Същото важи и за сайтовете за оценка. Пациентите оценяват практикуващите, защото искат да бъдат чути. Така че отговорете - без значение дали обратната връзка е положителна или отрицателна. Да бъдат възприети сериозно, да им се обърне внимание и да бъде уважено тяхното мнение - вероятно това са най-ценните фактори за запазване на лоялността към Вашата практика в дългосрочен план.

коментара