Доклади & Изследвания

Професионална дентална профилактика с Young и Proxeo

Автор: Бабет Макларън-Томсън, Германия

Бабет Макларън-Томсън работи като специализиран дентален асистент в сферата на денталната профилактика повече от 15 години. Нейната работа е да извършва профилактика на пациентите. От малки деца до възрастни, тя се грижи за пациенти от всички възрасти и извършва комплексно лечение на пациенти с пародонтит.

Използвайки действителен случай за илюстрация, Макларън-Томсън дискутира относно оптималната употреба на продуктите за профилактика на W&H.

Бабет Макларън-Томсън

Професионалното почистване отстранява зъбен камък, плака и потъмнявания от повърхността на зъба. Целта е повърхността на зъба да стане гладка, като по този начин бактериите да се задържат по-трудно и в последствие да не се натрупа плака. Конвенционалният обратен наконечник и полиращата гума или четка основно се използват за полиране до гладка повърхност.

Ергономичният дизайн увеличава комфорта на пациента

Анатомичното пространство в устната кухина често е ограничено и труднодостъпно за полиране в зоната на моларите на горна челюст, особено, ако мъдрецът е позициониран наравно с главата на наконечника. Полирането в лингвалната страна на моларите на долна челюст също е затруднено поради големия натиск на езика и силното слюноотделяне. Задържането на езика опънат може да предизвика задушаване на пациента или нараняване на мукозната мембрана от долната страна на езика. В следствие на ограниченото пространство, препоръчително е обратният наконечник и полиращите накрайници да бъдат възможно най-тънки. Това увеличава комфорта на пациента и дава възможност за полиране при най-добри ергономични условия.

Пациентът в този случай е на 18 години, пуши приблизително по 10 цигари и пие средно по 2 чаши кафе на ден. Нейният последен преглед и професионално почистване са били преди една година в нашата дентална практика. За нейната орална хигиена пациентката използва ултразвукова четка и почиства интерденталното пространство няколко пъти седмично с конец за зъби. След ортодонтско лечение с брекети, сега пациентката носи лингвален фиксатор на долната челюст. Тъй като това затруднява почистването на интерденталното пространство в тази зона, в лингвалното и интерденталното пространство под фиксатора се образува зъбен камък. Зъбен камък се е образувал и в зоната на слюнчните канали на горната челюст. Никотиновите и кафени наслоявания са видими по дентина, най-вече в лингвалната страна на долната челюст.

Процес на лечение

  1. Грубо почистване: Първоначално, големите отлагания, като например минерализирана плака (зъбен камък), която има тенденцията да се натрупва обратно по слюнчните канали, се отстраняват чрез звуков или ултразвуков апарат, например с пиезо скалер Tigon+ на W&H.
  2. Фино почистване: Ръчни инструменти, с други думи скалери и универсални кюрети, се използват за отстраняване на останалите натрупвания. Фините работни върхове на ръчните инструменти са практическо допълнение към грубото почистване, което вече е извършено със звукови или ултразвукови инструмети. В случай на обширно потъмняване, например никотинови наслоявания или потъмняване от чай/ кафе, повърхността на зъбите все още не е напълно гладка, дори след тази процедура.
  3. Полиране: Първоначалното почистване с апарат за почистване със сода, напрактика е за обширни, упорити потъмнявания. Сместа от вода и сода, която се впръсква срещу зъба под голямо налягане, е особено ефективна при почистване на интерденталните пространства. Глицериновите продукти без абразив са силно използвани, както и содата. Това е последвано от финално фино полиране с полиращи гуми, а полиращите четки се използват предимно за оклузални повърхности и зони с фисури.

Полиращи гуми Young – правилният избор

Съществува широка гама от полиращи гуми на разположение на пазара. За жалост, само някои от тях са подходящи за описаното по-горе лечение, както и за професионално приложение. Полиращите гуми често са доста твърди, което означава, че те не винаги осъществяват необходимия контакт с всички части на зъба. Способността на полиращите гуми да се адаптират към повърхността на зъба е предпоставка за оптимално полиране, тъй като това е единственият начин за задържане на достатъчно количество полираща паста на повърхността. В допълнение, голяма част от полиращите гуми имат само вътрешни ламели. Без външни ламели, полиращата паста често се разпръсква настрани по време на полиращата процедура.

Proxeo & Young

Новото поколение полиращи гуми от системата Young трябва да се отбележат като най-подходящи за тази цел. В комбинация с перфектния дизайн на обратния наконечник за профилактика Proxeo на W&H, няма какво да ви попречи да постигнете професионални резултати при полиране. Полиращите гуми могат да бъдат закачени за секунди без никаква трудност чрез завинтване или щракване.

Когато става въпрос за избор на полиращи гуми, аз предпочитам средната дължина, Junior 8.4 mm и Elite Extend Flex LF Cup, и късите полиращи гуми, Petite 7.0 mm и Elite Flex LF cup, и двете в мек и супер мек вариант. По принцип обичам да използвам супер меките гуми. Те имат предимството да бъдат особено щадящи при полиране на чувствителната зона около сулкуса. Полиращата гума се разстила широко и се позиционира близко дори при много конкавни повърхности на зъба и в зоната на шийката на зъба.

Работа с внимание

По време на полиране, изложените шийки на зъба трябва да бъдат обработени възможно най-внимателно, тъй като дентинът има по-високо органично съдържание от емайла и субстанцията се губи лесно, ако полирането не се извърши правилно. Само фините полиращи пасти, които често имат мека консистенция, се използват в тези зони.

Високата способност на полиращите гуми Young да се адаптират осигурява внимателно полиране без загряване на твърдото вещество на зъба. Външните ламели на полиращите гуми Young предпазват от разпръскване на сместа от слюнка и паста. Дори в труднодостъпните зони, новите къси гуми позволяват лесна работа, например в зоните, където пациентката носи нейния фиксатор.

Сравнение с W&H Proxeo
Сравнение на Proxeo и конвенционален обратен наконечник.

Дълъг живот на обратния наконечник за профилактика

Виждам значително предимство в комбинацията от обратен наконечник Proxeo на W&H, специално създаден за профилактично приложение, и полиращите приставки Young. Тъй като полиращите приставки се позиционират наравно с главата на обратния наконечик, не е възможно полиращата паста да се събира отдолу. Конвенционалните обратни наконечници, използвани в профилактиката, често се изпращат за ремонт, защото фините частици в полиращата паста влизат вътре в инструмента. Дизайнът на Proxeo предотвратява това.

Главата на обратния наконечник Proxeo е особено тънка, както и значително по-къса, в сравнение с конвенционалния обратен наконечник. Завинтващият и щракващият способ дават възможност да прикачите много бързо полиращите гуми и четки. Полиращите гуми Young имат по-малък диаметър спрямо конвенционалните полиращи гуми. Те предлагат голямо предимство в случаите с ограничено пространство и подобряват комфорта на пациента.

Лесното почистване насърчава високи хигиенни стандарти

В допълнение, Proxeo гарантира хигиена при работа. Този аспект натрупва все по-голямо значение във връзка с директивите по дентална хигиена, които излизат на фокус. Обратният наконечник на W&H е лидер в сферата, когато става дума за хигиена, благодарение на неговата компактна и гладка повърхност. Обичайното забърсване с дезинфекциращи кърпи може да бъде подсигурено с поставяне в термодезинфектор чрез специални адаптори. Процедурата по стерилизация може да бъде изпълнена в стандартен автоклав. Правият наконечник Proxeo заедно с обратния наконечник Young също е на разположение за цели на обучение и за лечение на високо-рискови пациенти, носещи заразни болести като хепатит и ХИВ.

Целта на всяко полиране (да остави гладка повърхността на зъба по възможно най-внимателния начин) може да се постигне лесно с Proxeo и новото поколение полиращи приставки Young, както е показано с примера за пациента, описан по-горе. Системата спестява време, хигиенична е и предлага повече комфорт за пациента.

W&H Proxeo
Способността на полиращите гуми да се адаптират дава възможност да задържите достатъчно количество полираща паста на повърхността на зъба.
W&H Proxeo
Ергономичният дизайн на обратния наконечник Proxeo осигурява ефективна работа...
W&H Proxeo
Полиращите гуми Young позволяват ефективна работа, с внимание към полираната повърхност.
W&H Proxeo
дори при случаи на ограничено пространство.

коментара