Доклади & Изследвания

Педиатрична дентална медицина: Оптимална видимост в устата на малките пациенти

В клиниката в Залцбург, децата се чувстват видимо комфортно и позволяват на д-р Дина Фрашл-Фюш и нейните колеги пълна увереност.

Някои от най-важните елементи на оралното здраве в дългосрочен план са заложени в нашето детство. В следствие на това, задължително е посещенията при лекаря по дентална медицина да са възможно най-спокойни за младите пациенти. Д-р Дина Фрашл-Фюш и нейните колеги в Педиатричната дентална клиника в Залцбург са специализирали в лечението на деца. Техният силен екип от 25 човека се грижи за около 70 малки пциенти всеки ден. Практиката използва методи, разработени специално за лечение на деца и се фокусира върху индивидуалните изисквания на всеки пациент.

Съвремената технология, чийто дизайн и функционалности са насочени към възможно най-безболезнено и атравматично лечение има много важна роля. Най-големите предизвикателства в педиатричната дентална медицина са ограничените възможности при работа в малки орални кавитети и фактът, че децата често са нетърпеливи и не сътрудничат по време на дентално лечение. Лекарите в клиниката използват микротурбина TK-94 L на W&H, за да изпълнят необходимите процедури бързо и безопасно. Със своя малък размер на главата и лек, ергономичен дизайн, инструментът е идеален за лечение на първи зъби. В скорошно интервю, д-р Фрашл-Фюш беше любезна да ни представи по-задълбочен поглед върху нейната предизвикателна специалност.

Оптимална видимост в устата на малките пациенти, благодарение на микротурбина TK-94 L.
По-малко стрес за малките пациенти, благодарение на лечението с микротурбина TK-94 L

В сравнение с възрастните пациенти, децата са много по-нетърпеливи, когато става дума за дентално лечение. Затова процедурите трябва да се изпълняват възможно най-бързо и с по-малко стрес. Ние прилагаме специални техники на поведение в нашата практика, с цел да улесним работата си с малките пациенти.

В действителност, концепцията на цялата практика е проектирана за удобство на децата. Например, стандартните работни процеси и определеният брой инструменти осигуряват спокойствие на лекаря по дентална медицина, за да се фокусира изцяло върху комуникацията с малките пациенти и посрещането на техните нужди.

Бърза и ефективна работа с малки пациенти

Работата в малки кавитети е едно от големите предизвикателства в педиатричната дентална медицина. “При лечение на нашите малки пациенти, ние сме изправени пред някои доста сложни ограничения – от физиологична гледна точка, разбира се. В следствие на това, ние трябва да имаме възможност да манипулираме с инструментите бързо, безопасно и лесно,” обяснява д-р Фрашл-Фюш.

Размера на главата е само 9 mm и общата височина на главата 17.2 mm с 16 mm борер улесняват работата с малки пациенти. В допълнение, потребителите се облагодетелстват от най-добрата видимост в обработваната зона, благодарение на LED светлината.

Тя използва микротурбина TK-94 L на W&H в ежедневната си работа и е изключително очарована от ергономичните й характеристики. “В комбинация с късата опашка на борерите, малкият размер на главата е невероятно компактен и значително улеснява работата в детски усти.” Добрата видимост в обработваната зона е особено важна за нея, за да може бързо и ефективно да изпълни предвидените процедури. Основната цел на всяка процедура е да поддържа лечението възможно най-кратко и да не подлага младите пациенти на излишен стрес.

На децата е позволено сами да държат дентални инструменти, с цел да се намали страхът от дентално лечение.

“Микротурбината гарантира добре осветено работно поле. LED+ в главата на инструмента ми дава отлична видимост в обработваната зона и създава ясни контрасти в устата, което ми позволява да работя бързо и ефективно. Друг акцент е 5-флексният спрей, който осигурява оптимално охлаждане и дава допълнителна сигурност по време на лечение,” споделя лекарката по дентална медицина от Залцбург, Австрия.

Оптимален контраст и естествено осветяване с максимално цветопредаване с LED+.
Оптимален контраст и естествено осветяване с максимално цветопредаване с LED+.

Доброто осветяване в обработваната зона е едно от основните изисквания за инструментите, използвани в педиатрична дентална практика. В допълнение към TK-94 L, те използват и турбина Synea Vision TK-97 L. Оборудвана с 5x LED+ пръстен, тя осигурява осветяване без сянка в цялото работно поле.

С гладкия си дизайн, леко тегло и малък размер на главата, тази турбина, както микротурбината, е идеална за педиатрична дентална медицина. “Ние използваме турбините на W&H в нашата клиника, защото те са най-доброто решение за нашите изисквания за ергономичност, производителност и качество на светлината. В процеса на нашата работа с деца, ние имаме само положителни впечатления от компактните инструменти на W&H,” добавя д-р Фрашл-Фюш.

TK-94 L – симбиоза от функционалност и ергономичност

Д-р Фрашл-Фюш също изтъква факта, че кариесите са най-често срещания случай в устата на младите пациенти. Първичното изникване на зъбите показва ниско ниво на минерализация, което ускорява появата на кариеси. Сравнително голямата пулпна камера означава, че живите зъби трябва да бъдат извадени и трябва по-често да се извършва лечение на кореновите канали.

“Рентгеновите снимки са важни за точното поставяне на диагноза. Клинично погледнато, 90% от всички случаи на интердентални кариеси при първично израстване на зъби са недиагностицирани. Причината за това е противоположното оцветяване на първичните зъби, което възпира визуализацията на кариозни лезии в повечето случаи.” Според д-р Фрашл-Фюш, отказът от лечение в такива случаи може да доведе до липса на поддържащи сили в задните участъци.

Точно както при зъбите на възрастен, напредналият кариес може да доведе до болка, възпаление и инфекция. В допълнение, хроничните инфекции на първични зъби могат да увредят зародиша на постоянните зъби – резултатът е хипоплазия на емайла (зъб на Търнър).

Използването на наконечници предлага добра видимост в малки усти и помага за прецизно и атравматично лечение, предназначено за запазване на зъбите. В допълнение към ергономичните характеристики и лекото тегло, д-р Фрашл-Фюш е впечатлена и от ползите, които турбината на W&H предлага по отношение на лесната поддръжка, надеждността и дългият живот на експлоатация.

Ергономичността и удобният дизайн на TK-94 L улесняват работата с деца.
Перфектно лечение на първични зъби с турбината с малък размер на главата.
Д-р Дина Фрашл-Фюш

“Микротурбината доказа своята здравина и издръжливост. Досега не сме имали инциденти, изискващи ремонт,” споделя щастливата лекарка по дентална медицина. Нейното желание е за вбъдеще да има по-широка гама от борери с къса опашка, които ще й позволят да се възползва от допълнително пространство при други приложения.

коментара