W&H stödjer nepalesisk skola

En skola i Gorakhani
Tack vare W&H:s samt andra österrikiska generösa bidrag kunde denna skola återuppbyggas efter jordbävningen i maj 2015.

Vad länkar W&H till den lilla byn Gorakhani i det nepalesiska Himalaya? Det hela började på hösten år 2010 när Wilhelm Brugger, chef för "Produktinnovation 2" (Dentalwerk Bürmoos), var ute och reste i Solukhumbudistriktet i den södra delen av Everestregionen. Under en lång vandringstur lärde han känna Ngawang Pasang och Kaji Sherpa.

Ngawang Pasang och Kaji Sherpa tillbringar sina vintrar i Hochwurzenhütte, en alpstuga i Schladming (Österrike), för att arbeta och tjäna pengar. När de är i Nepal, är de involverade i att bygga upp en omfattande infrastruktur i deras hemby Gorakhani. Av de båda herrarna fick Wilhelm Brugger veta om ett biståndsprojekt som handlade om att bygga en ny skola i Gorakhani. Han tyckte att det lät väldigt intressant och han gav informationen vidare till W&H:s högsta chef Peter Malata som ville bidra till projektet med bland annat en donation på 10,000,- Euro. Även andra österrikiska företag och personer har bidragit till projektet, såsom Rotaryklubben i Salzburg, Världbutiken Laufen fair trade shop, Gorakhani Welfare Society och flera andra. Detta gjorde det möjligt att fullt ut finansiera, planera och framgångsrikt slutföra byggandet av skolan i Gorakhani inom bara sex månader mellan maj och oktober 2011. I oktober 2011, öppnade skolan sina dörrar för 150 barn och fem lärare.

De två initiativtagarna, Ngawang Pasang och Kaji Sherpa, har hållit Wilhelm Brugger och W&H up-to-date med de senaste från skolan. W&H har sedan dess även fortsatt att hjälpa skolan, bland annat genom att bidra till ett skolbibliotek, bidra med läromedel och labutrustning, datorer och musikinstrument.

Återuppbyggnaden i Gorakhani

Fönster och dörrar monteras
Fönster och dörrar monteras
Arbete på skolans fasad
Arbete på skolans fasad
Många var med och bidrog till arbetet

Chans till en bättre framtid genom utbildning

Skolan gick väldigt bra men under våren 2015 skadades många byggnader i området på grund av den stora jordbävningen. Flera österrikiska organisationer, företag och flera av Ngawang Pasang och Kaji Sherpa vänner ville omedelbart hjälpa till med återuppbyggnaden efter naturkatastrofen i Gorakhani. W&H och flera andra bidrog igen med finansiell hjälp och kunde bygga upp skolan igen. En vattenförsörjningsprojekt lanserades också vid sidan av återuppbyggnaden av skolan, även där var W&H med.

»Vi har ett långsiktigt partnerskap och vänskap som förenar oss med Gorakhani. Vi är särskilt intresserade av byggandet av skolan då vi vill att barnen i området har en chans att få en utbildning. Utbildning betyder framtid och därmed ett löfte om ett bättre liv. Vi kommer att fortsätta att stödja utvecklingsarbetet i den nepalesiska regionen i framtiden.« säger Peter Malata.