Rapoarte & Studii

Terapie parodontală de susținere toată viața? Sigur că da!

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

Cunoaștem cu toții expresiile faciale ale pacienților noștri atunci când le spunem că suferă de parodontoză și că, prin urmare, vor avea nevoie de tratament pe toată durata vieții(!). Și știm cu toții, desigur, cât de dificil este să ne motivăm pacienții pe parcursul mai multor ani. Dar cât de important este acest tratament de susținere a parodontozei pe toată durata vieții? Este cu adevărat necesar să menținem starea parodontală stabilă?

Terapie parodontală de susținere toată viața? Sigur că da!
Terapie parodontală de susținere toată viața? Sigur că da!

Un grup de cercetători din Brazilia și Olanda (Bittencourt et al. 2022) a investigat exact această chestiune și a publicat recent un studiu extrem de interesant. Folosind un studiu anterior, ca bază, aceștia au contactat 57 de pacienți care au parcurs primii doi ani de tratament parodontal de susținere, cu cel puțin trei ani înainte. La încheierea celor doi ani de tratament, fiecare pacient a primit informații detaliate despre sănătatea lor parodontală și despre necesitatea unui tratament ulterior. Dintre cei 57, au putut rechema și reexamina 27 de pacienți; în medie, pentru acești 27 de pacienți trecuseră aproximativ patru ani de la ultima lor vizită. La reexaminare, s-au constatat următoarele rezultate:

  • Doar o treime dintre pacienți au urmat recomandările medicilor dentiști și au continuat terapia parodontală de susținere, la aceeași clinică sau la alta. Restul pacienților nu au urmat tratament parodontal de suport regulat.
  • Stadiul clinic a arătat că valorile de sângerare și inflamare, precum și adâncimea de sondare au revenit la același nivel de dinaintea începerii tratementelor parodontale active!
  • Numărul adâncimilor de sondare ≥ 5 mm a fost din nou comparabil cu valorile de dinaintea începerii tratamentului parodontal. Astfel, de exemplu, procentajul înainte de tratamentul parodontal activ a fost de 14%, după tratamentul parodontal activ a fost de 2%, după doi ani de tratament parodontal de susținere, procentajul a fost încă de 2%, dar după aproximativ patru ani de tratament individual, procentajul a crescut din nou la 10%.

În concluzie, din nefericire, responsabilitatea individuală nu funcționează bine pentru pacienții cu parodontopatie! Prin urmare, este esențial să ne propunem să stabilim un concept de practică stomatologică în care pacienții să fie contactați și să li se ofere programări cu regularitate.

Acest studiu se bazează, desigur, pe un număr restrâns de cazuri și, prin urmare, rezultatele trebuie tratate cu prudență. Totuși, aceste rezultate demonstrează foarte clar un lucru pe care îl știm cu toții din practica noastră clinică de zi cu zi: dacă, pe parcursul tratamentului parodontal de susținere, pacienții își pierd motivația de a se prezenta cu regularitate la ședințele recomandate, starea lor parodontală se va deteriora cu rapiditate, din păcate.

Referințe

  1. Liana F. Bittencourt, Patricia D. M. Angst, Rui V. Oppermann, Ubele van der Velden, Sabrina C. Gomes. At least 3 years of self‐responsibility for periodontal care after 2 years of supportive periodontal therapy. Clinical Oral Investigations (2022) 26:4987–4994.

comentarii