Rapoarte & Studii

Tratamentul nechirurgical al peri-implantitei - curățarea chimică ...?

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

Curățarea eficientă și reușită a suprafeței implantului este cu siguranță unul dintre cei mai importanți factori în tratarea cazurilor de peri-implantită. Într-un raport anterior ("Tratamentul nechirurgical al peri-implantitei - standardul de aur ...?"), au fost discutate rezultatele celui de-al 18-lea Workshop European de Parodontologie, care a avut loc în toamna anului 2022 și a abordat subiectul curățării cu mijloace mecanice în tratamentul cazurilor de peri-implantită. Cu toate acestea, există, bineînțeles, și opțiunea de a sprijini această curățare mecanică a suprafeței implantului printr-o curățare chimică suplimentară.

Tratamentul nechirurgical al peri-implantitei - curățarea chimică ...?
Tratamentul nechirurgical al peri-implantitei - curățarea chimică ...?

Dovezile existente cu privire la curățarea chimică suplimentară a suprafeței implantului au fost sintetizate de către de Waal și colegii săi (2022). Dar, din nefericire - la fel ca în cazul curățării mecanice - trebuie să concluzionăm aici că există încă prea puține studii bine realizate pentru a ajunge la recomandări clare de tratament pentru afecțiunile peri-implantare. Prin urmare, acest grup de cercetare a putut identifica și rezuma în analiza sistematică doar trei studii pe tema "curățării chimice".

Două studii au urmărit efectul terapiei fotodinamice antimicrobiene, iar celălalt studiu a analizat efectul unui gel, anume conceput pentru curățarea suprafeței implantului. În toate cele trei studii, aceste metode chimice au fost utilizate și pentru curățarea mecanică submucoasă, care a constat, de exemplu, în tratament cu ultrasunete și/sau aer-abrazie. Toate cele trei studii au arătat rezultate mai bune în ceea ce privește reducerea profunzimii de sondare, în timp ce pentru ceilalți parametri, cum ar fi sângerarea la sondare sau succesul tratamentului, acestea nu au fost concludente.

Pe scurt, aditivii chimici specifici pentru curățarea suprafeței implantului se pot dovedi oportuni, dar există o lipsă de studii bine realizate cu un număr suficient de pacienți și o perioadă de urmărire suficient de lungă pentru a putea recomanda cu adevărat o metodă specifică și/sau un produs specific. Din acest motiv - așa cum a fost deja rezumat în raportul privind curățarea mecanică - se aplică în continuare următoarele: 1) optimizarea accesului la igiena orală la domiciliu, 2) instruirea optimă a pacienților, 3) curățarea mecanică a suprafeței implantului, 4) îndepărtarea suprastructurii, pentru a asigura un acces mai bun, dacă este necesar, 5) evaluarea timpurie a rezultatelor tratamentului și 6) controale la intervale scurte de timp, având în vedere că, în cazul tratamentului nechirurgical al leziunilor de periimplantită, există încă o rată de succes scăzută, precum și recurențe frecvente.


Referințe

  1. de Waal, Y. C. M., Winning, L., Stavropoulos, A., & Polyzois, I. (2022). Efficacy of chemical approaches for implant surface decontamination in conjunction with sub-marginal instrumentation, in the non-surgical treatment of peri-implantitis: A systematic review. (Eficacitatea abordărilor chimice pentru decontaminarea suprafeței implantului, în asociere cu instrumentația submarginală, în tratamentul nechirurgical al peri-implantitei: O analiză sistematică.) - Journal of Clinical Periodontology, 1–12.

comentarii