Rapoarte & Studii

Exercițiile fizice sunt excelente pentru sănătatea noastră... și pentru dinții noștri?

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

Exercițiile fizice regulate și sportul au o mulțime de efecte pozitive asupra sănătății noastre. Când vă gândiți la exerciții fizice, poate că vă gândiți mai întâi la sănătatea cardiovasculară sau la greutatea corporală, dar poate avea exercițiul fizic un efect pozitiv și în ceea ce privește afecțiunile cavității orale?

Exercițiile fizice sunt excelente pentru sănătatea noastră... și pentru dinții noștri?
Exercițiile fizice sunt excelente pentru sănătatea noastră... și pentru dinții noștri?

Un grup de cercetare japonez a examinat recent această problemă (Iwasaki et al. 2023). În cadrul unui studiu transversal, autorii au investigat dacă exercițiile fizice ar putea fi corelate cu apariția și, eventual, cu severitatea bolii parodontale. Aceștia au studiat un total de 2.160 de pacienți japonezi, 1.414 femei și 746 de bărbați, cu o medie de vârstă de aproximativ 58 de ani. Fiecare participant a fost examinat clinic, pentru depistarea existenței și a severității parodontozei, precum și pentru a consemna obișnuințele lor privind exercițiile fizice, utilizând un chestionar validat.

În total, 55% dintre participanții la studiu prezentau un nivel moderat de parodontopatie, iar 16% un nivel sever al acesteia. Mai puțin de jumătate dintre ei au declarat că merg în mod regulat la dentist și aproximativ 62% au declarat că efectuează în mod regulat curățarea interdentară, în plus față de igienizarea dinților; studiul a relevat o diferență semnificativă între participanții de sex masculin și feminin (67 versus 52%) în această privință. A existat și o altă diferență între participanții de sex masculin și feminin, în ceea ce privește comportamentul față de fumat, 91% dintre participante declarând că nu au fumat niciodată, în comparație cu doar 28% dintre participanții de sex masculin.

O altă diferență între sexe a fost evidențiată în legătură cu problema principală examinată de studiu:

  • Femeile care fac exerciții fizice în mod regulat au prezentat un risc semnificativ mai redus de parodontoză și o severitate semnificativ redusă a acesteia.
  • Aceeași analiză la participanții de sex masculin nu a evidențiat niciun efect pozitiv al exercițiilor fizice asupra parodonțiului.

Acest efect pozitiv al exercițiilor fizice asupra parodonțiului este probabil corelat cu nivelul de inflamație sistemică. Alți parametri - cum ar fi diferența semnificativă în ceea ce privește fumatul între bărbați și femei - explică probabil de ce acest studiu a evidențiat acest beneficiu doar la femei.

În concluzie, un potențial efect pozitiv al exercițiilor fizice asupra sănătății parodontale este un efect interesant și probabil adesea trecut cu vederea și/sau neașteptat.

Referințe

  1. Iwasaki M, Yoshihara A, Suwama K, et al. Un studiu transversal al asocierii dintre parodontoză și activitatea fizică la populația japoneză (A cross-sectional study of the association between periodontitis and physical activity in the Japanese population). J Periodont Res. 2023;58:350-359.

comentarii