Rapoarte & Studii

Țesutul moale cheratinizat este esențial pentru implanturi

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

Ghidul de tratament publicat recent de Federația Europeană de Parodontologie (EFP) pentru abordarea afecțiunilor periimplantare a condus la o discuție amplă privind opțiunile de tratament bazate pe dovezile științifice disponibile.
Cu toate acestea, poate cu o importanță mai mare decât tratamentul în sine ar putea fi considerată prevenirea afecțiunilor periimplantare. Primul aspect pe care se pune accentul aici este mucozita periimplantară, având în vedere că tratarea acesteia poate preveni apariția periimplantitei.

Țesutul moale cheratinizat este esențial pentru implanturi
Țesutul moale cheratinizat este esențial pentru implanturi

Care sunt factorii care contribuie la apariția bolii periimplantare? Un punct foarte important, dar adesea neglijat într-o oarecare măsură, este țesutul moale peri-implantar. Recent, un raport de consens a oferit un rezumat cuprinzător al datelor privind importanța mucoasei cheratinizate (Ramanauskaite et al. 2022).

Mucoasa cheratinizată din jurul implanturilor corespunde gingiei cheratinizate din jurul dinților. Cu toate acestea, din păcate, cantitatea de mucoasă cheratinizată poate fi redusă dramatic în urma pierderii dinților și, mai ales, în urma construcției osoase înaintea unui tratament cu implanturi. Acest lucru, la rândul său, poate duce la implanturi care să aibă o cantitate foarte mică (adică < 2 mm de mucoasă cheratinizată), sau chiar deloc, după finalizarea tratamentului protetic. Dar ne putem întreba, are acest lucru vreun impact?

Mulțumită raportului de consens menționat mai sus, răspunsul la această întrebare este foarte ușor de dat: DA, are un impact! În cazul pacienților cu mucoasă foarte mică sau inexistentă, aceștia prezintă, printre altele, un risc semnificativ mai mare de acumulare a plăcii bacteriene, indici de sângerare crescuți, o sensibilitate la durere mai mare, atunci când efectuează igiena orală la domiciliu, și, în cele din urmă, un risc mai mare de periimplantită. De exemplu, prevalența periimplantitei în cazul unui deficit de mucoasă cheratinizată este de 11-44%, în timp ce este de doar 5-8% dacă există o cantitate suficientă de mucoasă cheratinizată.

Având în vedere acest lucru, este necesar să se examineze mai atent țesuturile moi periimplantare ale tuturor pacienților, dar mai ales ale celor care prezintă semnele inițiale ale mucozitei periimplantare.. În plus, echipa ar trebui să decidă dacă este necesară aplicarea tratamentului la pacienții cu lipsă de mucoasă keratinizată (adică < 2 mm de mucoasă keratinizată). În plus, echipa ar trebui să decidă dacă este necesară aplicarea tratamentului la pacienții cu lipsă de mucoasă keratinizată (adică < 2 mm de mucoasă keratinizată). Amploarea mucoasei cheratinizate poate fi semnificativ îmbunătățită prin intervenție chirurgicală.

Referințe

  1. Ramanauskaite A, Schwarz F, Sader R. - Influența lățimii țesutului cheratinizat asupra prevalenței bolilor periimplantare: O evaluare sistematică și o meta-analiză. (Influence of width of keratinized tissue on the prevalence of peri-implant diseases: A systematic review and meta-analysis.) Clin Oral Impl Res. 2022;33(Suppl. 23):8–31. https://doi.org/10.1111/clr.13766

comentarii