Rapoarte & Studii

Prezența socială în viața societății, chiar și fără dinți?

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

În Europa, populația se confruntă cu un proces de îmbătrânire semnificativ. În 2022, aproximativ 21% din populație avea 65 de ani sau mai mult, iar această cifră se estimează că va ajunge la aproximativ 30% în 2050. Prin urmare, este cu atât mai important ca și în segmentul vârstnic al populației, cât mai multe persoane să se mențină într-o stare de sănătate fizică și psihică bună cât mai mult timp posibil. Participarea socială activă în societate chiar și la vârste înaintate are numeroase efecte pozitive:

  • Speranță de viață mai mare
  • Declin cognitiv mai lent
  • Îmbunătățire semnificativă a stării de bine
  • Mai multă independență și autonomie
  • etc.
Prezența socială în viața societății, chiar și fără dinți?
Prezența socială în viața societății, chiar și fără dinți?

Un raport anterior (“Fără dinți, suferă calitatea vieții?”) a arătat că pierderea dinților duce la o deteriorare a calității vieții în ceea ce privește sănătatea orală, dar și că înlocuirea dinților lipsă poate duce, la rândul său, la o îmbunătățire semnificativă. Dinții sunt, fără îndoială, o parte importantă a vieții noastre - pentru a mânca, a vorbi, a râde și a comunica prin expresii faciale - pe scurt, pentru interacțiuni pozitive unii cu alții.

Cu toate acestea, oare pierderea dinților la bătrânețe duce într-adevăr la retragerea oamenilor și la pierderea încrederii de a participa în societate? Această întrebare a fost investigată de o echipă de cercetători din Japonia și Anglia. Aceștia au examinat un volum extrem de mare de date din Japonia (Cooray et al. 2023). Echipa a analizat în detaliu datele a aproximativ 25.000 de bărbați și femei, japonezi, timp de șase ani; toți participanții aveau vârste de 65 de ani sau peste. Rezultatele au indicat următorii factori cu impact negativ asupra participării sociale regulate la viața societății:

  • Vârsta mai înaintată
  • Sexul masculin
  • Veniturile reduse
  • Nivelul scăzut de educație
  • Autopercepția unei stări de sănătate precare

Luând în considerare acești factori, studiul a arătat că pierderea dinților sau menținerea doar a câtorva dinți naturali a dus la o participare socială regulată semnificativ mai mică în societate. În schimb, menținerea a cel puțin 20 de dinți a dus la o îmbunătățire semnificativă a participării sociale.

Aceste date se bazează pe cetățeni japonezi, astfel încât este posibil să existe anumite deosebiri, comparativ cu Europa sau chiar în interiorul unor state europene, în ceea ce privește participarea socială la viața societății. Chiar și așa, aceste date confirmă încă o dată faptul că dinții sunt o parte importantă a corpului nostru și că pierderea lor poate avea numeroase consecințe, atât de natură fizică, cât și psihică.

Referințe

  1. U. Cooray, G. Tsakos, A. Heilmann, R.G. Watt, K. Takeuchi, K. Kondo, K. Osaka, J. Aida. Impactul dinților asupra participării sociale: Abordarea modificată a politicii de tratament. (Impact of Teeth on Social Participation: Modified Treatment Policy Approach). Journal of Dental Research 2023, Vol. 102(8) 887–894.

comentarii