Rapoarte & Studii

Stil de viață nesănătos = rezultate de tratament precare?

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

Care sunt factorii care contribuie la un stil de viață nesănătos? Sunt luați adesea în considerare, printre alții, următorii factori: alimentația deficitară, lipsa de activitate fizică, somnul insuficient și/sau calitatea slabă a somnului, nivelul ridicat de stres, consumul excesiv de alcool, consumul regulat de tutun etc.

Stil de viață nesănătos = rezultate de tratament precare?
Stil de viață nesănătos = rezultate de tratament precare?

În rapoartele anterioare, am vorbit despre efectul acestor factori individuali asupra sănătății parodontale și asupra rezultatului tratamentului parodontal. În plus, ghidurile de tratament S3 pentru pacienții cu parodontoză în stadiile I-III, în special în prima etapă de tratament, abordează îmbunătățirea atitudinii pacientului, ceea ce, la rândul său, implică o reducere a tuturor factorilor de risc. În timp ce, de exemplu, situația datelor referitoare la consumul de tutun este clară, dovezile referitoare la nutriție și activitatea fizică sunt încă oarecum neconcludente. Chiar mai fascinantă este ideea care stă la baza unui studiu clinic prospectiv actual din Italia (Marruganti et al. 2023).

În acest studiu, 120 de pacienți cu parodontoză (stadiul II sau III) au fost tratați, în conformitate cu ghidurile actuale, cu primele două etape de tratament și reevaluați după trei luni. În plus, au fost colectate date despre stilul de viață al pacienților, în funcție de factorii enumerați mai sus: alimentație precară, lipsă de activitate fizică, somn insuficient și/sau calitate slabă a somnului, nivel ridicat de stres, consum excesiv de alcool și consum regulat de tutun. TUrmătoarele criterii au fost definite ca obiective de tratament dorite pentru primele două etape (tratament parodontal nechirurgical):

  • nu prezintă adâncimi de sondare a pungilor parodontale ≥ 4 mm, prezintă sângerare după sondare
  • nu prezintă adâncimi de sondare a pungilor parodontale ≥ 6 mm

La trei luni după tratament, au fost evidențiate următoarele rezultate interesante:

  • calitatea slabă a somnului, consumul regulat de tutun și consumul excesiv de alcool au redus, fiecare, în mod semnificativ, probabilitatea de obținere a rezultatelor de tratament dorite.
  • O combinație de factori multipli, care au contribuit la un stil de viață precar (de exemplu, alimentație precară, activitate fizică redusă, nivel ridicat de stres și calitate slabă a somnului), a crescut adâncimile de sondare a pungilor parodontale reziduale cu ≥ 6 mm și a redus în mod semnificativ probabilitatea de obținere a rezultatului de tratament dorit.

Prin urmare, acest studiu confirmă ipoteza conform căreia un rezultat de tratament slab este previzibil în urma tratamentului parodontal nechirurgical, în cazul pacienților cu un stil de viață precar. Va fi interesant de văzut în ce măsură și, mai ales, în ce interval de timp, ameliorarea stilului de viață deficitar poate avea o contribuție pozitivă asupra rezultatelor de tratament.

Referințe

  1. Marruganti, C., Romandini, M., Gaeta, C., Cagidiaco, E. F., Discepoli, N., Parrini, S., Graziani, F., & Grandini, S. (2023). Un stil de viață sănătos este asociat cu un răspuns mai bun la terapia parodontală: Un studiu prospectiv de cohortă. (Healthy lifestyles are associated with a better response to periodontal therapy: A prospective cohort study). Journal of Clinical Periodontology, 50(8), 1089–1100.

comentarii