Rapoarte & Studii

Coroanele implanturilor trebuie menținute curate... dar cum?

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

Coroanele implanturilor au adesea o formă diferită de cea a coroanelor dinților naturali, în special în zona posterioară. Acest lucru se datorează, în primul rând, faptului că diametrul implantului, în regiunea posterioară, este de obicei semnificativ mai mic decât cel al rădăcinii dintelui anterior. Acest lucru, prin urmare, conferă o importanță cu atât mai mare necesității informării precise a pacienților cu privire la modul în care și cu ce tip de produse ar trebui să igienizeze noile coroane de implant la domiciliu.

Coroanele implanturilor trebuie menținute curate... dar cum?
Coroanele implanturilor trebuie menținute curate... dar cum?

Un studiu american publicat recent (Sirinirund et al. 2023) a cercetat acest subiect mai în detaliu. Acest studiu de laborator a analizat produsele de igienă orală cu cea mai mare eficiență pe coroanele de implant din regiunea posterioară. Au fost testate următoarele cinci produse de igienă orală:

  1. ață dentară obișnuită
  2. ață dentară întărită (superfloss)
  3. periuțe interdentare
  4. igienizare electrică a spațiului interdentar (accesoriu interdentar)
  5. irigator bucal (Sonicare Airfloss)

Produsele de igienă orală au fost testate pe un molar inițial, iar cantitatea de biofilm artificial simulat, care a putut fi îndepărtată, a fost colectată printr-o metodă standardizată. De asemenea, au fost testați încă doi parametri relevanți.:

  1. forma coroanei (dreaptă, convexă, concavă)
  2. nivelul de experiență (parodontolog, igienist dentar, profan)

Rezultatele au fost foarte interesante și pot fi rezumate după cum urmează:

  1. O formă concavă a coroanei permite o curățare interdentară mai ușoară, precum și îndepărtarea mai eficientă a biofilmului, în special sub coroană; forma convexă a coroanei s-a dovedit a fi cea mai dificil de curățat.
  2. Ața dentară obișnuită și cea întărită (superfloss) s-au dovedit a fi cele mai eficiente, reușind să îndepărteze cea mai mare parte a biofilmului artificial; irigatorul oral a fost cel mai puțin eficient.
  3. Nivelul de experiență nu a avut nicio influență asupra îndepărtării biofilmului, ceea ce înseamnă că persoanele fără o specializare specifică au fost la fel de pricepute, în manipularea produselor de igienă orală, ca și parodontologii și igieniștii dentari.

Pe scurt, se poate afirma că igiena orală obișnuită, în cazul implanturilor, nu poate fi echivalată 1:1 cu cea a dinților naturali. A fost interesant de observat că ața dentară pare să fie cea mai eficientă, în special pentru partea inferioară a coroanei implantului. Cu toate acestea, ar trebui să se ia în considerare - chiar dacă acest lucru nu a fost inclus în studiul prezentat - faptul că, în funcție de mărimea zonei interdentare, se presupune că este adesea necesar să se utilizeze o combinație de mai multe produse de igienă orală pentru curățarea interdentară pe implanturi, de exemplu, periuțe interdentare pentru zona interdentară propriu-zisă și ață dentară pentru partea inferioară a coroanei implantului.

Referințe

  1. Sirinirund, B., Siqueira, R., Li, J., Mendonça, G., Zalucha, J., & Wang, H.-L. (2023). Efectele profilului coroanei asupra eficacității îndepărtării biofilmului artificial cu ajutorul mijloacelor de curățare interdentară: Un studiu in vitro. (Effects of crown contour on artificial biofilm removal efficacy with interdental cleaning aids: An in vitro study). Clinical Oral Implants Research, 34, 783–792.

comentarii