Haberler

Aerosol hakkında gerçekler

Aerosol ve bakterilerle başa çıkmanın doğru yolu nedir?
Diş hekimliği pratiğinde güvenlik konusunda akla gelen ilk soru budur. Konuyla ilgili çok fazla bilgi kirliliği olduğu için nelerin doğru, nelerin şehir efsanesi olduğunu ürün müdürümüz Judith Berg’e sorduk.

Aerosol nedir?

  • Aerosol hava, su ve katı partiküllerden oluşan bir karışımdır.
  • Aerosoller damlacık ismi verilen (1-5 μm) veya (5-50 μm) boyutundaki çekirdeklerden oluşur. (1)
  • Aerosoller tedavi sırasında birkaç metreye yayılabilir ve tedaviden sonra da 30 dakikaya kadar havada kalabilir. (1)
  • Olası kontaminason riski, tedavi alanının 0,3 m ila 1,5 m yarıçapında en yüksektir. (2).

Aerasol nasıl oluşur?

Fiziksel olarak, dental pratikte aerosollerin çoğu atomizasyon sırasında oluşur.

Kontamine olabilecek iki aerosol kaynağı vardır:

Rotasyonlu veya salınımlı el aletleri (3,4)
Enerjisini dönerek veya salınım hareketiyle elde eden el aletleri tükürük, soğutma spreyi, soğutma suyu gibi sıvılara temas ederek atomize olabilir.
Ancak, uygun ekipman bakımı, sterilizasyon, soğutucu suyun ve su hattının temizliği ile olası kontaminasyonlardan kaçınılabilir.

Hasta (1,2)
Aerosoller hastanın dişinden, veya oral kavitedeki yumuşak dokulardan geri sekebilir. Hastanın ağzından geri seken aerosollere mikrop, tükürük veya kan bulaşmış olabilir. (6)

Bu gibi durumlarda hastanın ağzındaki bakteri ve viral yükü aerosolün yayıldığı her yere dağılmış veya dağıtılmış olabilir.

Hastanın bakteri yükünü azaltmak için ne yapılabilir?

Çin’deki SARS CoV2 hastalarıyla yapılan son araştırmalara göre operasyon öncesi 0,2 PVP-I (Povidin İyot) veya %1 H2O2 (Hidrojen peroksit) çözeltileriyle yapılan gargaranın ağızdaki birçok mikrobu öldürdüğü (SARS CoV2 dahil) ortaya çıkmıştır. Ayrıca yapılan birçok araştırma göstermiştir ki Povidin İyot bakterileri azaltmak için etkin bir çözümdür. (7) Bu çalışmada ayrıca %0.2 Klorheksidin’in daha az efektif olduğu belirtilmiştir.

Bu nedenle, işlem öncesi PVP-I, H2O2 ile yapılan ağız duşu veya gargaranın, aerosolün bakteriyel yükünü ve viral kontaminasyonunu azaltmak için etkili bir yol olduğu klinik olarak kanıtlanmıştır. (8) Aynı zamanda diş tedavisi sırasında kaçınılmaz olan aerosolün de olumsuz etkisini de azaltır. Elbette gerekli ve önerilen kişisel koruyucu ekipmanlarını ve güvenlik önlemlerini asla ihmal etmemeniz gerekmektedir.

Hastalarımı ve ekibimi aerosolden nasıl koruyabilirim?

Bunun için tek bir çözüme güvenmeyip, çok katmanlı bir strateji oluşturmanız gerekmektedir. Aşağıdaki öneriler, dental personelin ve hastaların korunması adına alabileceğiniz bazı maddeleri özet olarak sunuyor: Aerosolün profesyonel olarak ele alınması riski en düşük seviyeye indirir. Bununla birlikte ulusal tavsiyeleri de dikkate almanız önerilir.

Diş hekimliğinde enfeksiyon kontrolü:

  • Yüzeylerin dezenfeksiyonu, dental el aletlerinin sterilizasyon, bakım ve hijyeninin sağlanması. (9,10)
  • Kişisel koruyucu ekipmanları kullanımı: maske, eldiven, gözlük, önlük ve aşılanma.
  • Ağız duşu ve gargaranın etkinliği.
  • Rubber dam kullanımı.
  • Ekipmanların geri emilimi önleyici özellikleri (Hijyenik kafa).
  • Yüksek hacimli tükürük emiciler (suction)
  • Dental ünitlerin su hatları ve temizliği.

Kaynakça:
(1) Veena, H. R., et al. (2015). "Dissemination of aerosol and splatter during ultrasonic scaling: a pilot study." J Infect Public Health 8(3): 260-265.
(2) Bennett, A. M., et al. (2000). "Microbial aerosols in general dental practice." Br Dent J 189(12): 664-667.
(3 )Graetz, C., et al. (2014). "Spatter contamination in dental practices--how can it be prevented?" Rev Med Chir Soc Med Nat Iasi 118(4): 1122-1134.
(4) Toroglu, M. S., et al. (2001). "Evaluation of aerosol contamination during debonding procedures." Angle Orthod 71(4): 299-306.
(5) Reitemeier B, Jatzwauk L, Jesinghaus S, Reitemeier C, Neumann K. Effektive Reduktion des Spraynebel-Rückpralls - Möglichkeiten und Grenzen. ZMK 2010:662-673.
(6) Shihama, K., et al. (2009). "Evidence of aerosolised floating blood mist during oral surgery." J Hosp Infect 71(4): 359-364
(7) Peng, X., et al. (2020). "Transmission routes of 2019-nCoV and controls in dental practice." Int J Oral Sci 12(1): 9.
(8) Eggers M, Koburger-Janssen T, Eickmann M, Zorn J. In Vitro Bactericidal and Virucidal Efficacy of Povidone-Iodine Gargle/Mouthwash Against Respiratory and Oral Tract Pathogens. Infect Dis Ther. 2018;7(2):249‐259.
(9) Bracher, L., et al. (2019). "Surface microbial contamination in a dental department. A 10-year retrospective analysis." Swiss Dent J 129(1): 14-21.
(10) Zemouri, C., et al. (2017). "A scoping review on bio-aerosols in healthcare and the dental environment." PLoS One 12(5): e0178007.

Yorumlar