Raporlar & Çalışmalar

Cerrahi olmayan peri-implantitis tedavisi ve kimyasal temizlik?

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

İmplant yüzeyinin etkin ve başarılı bir şekilde temizlenmesi, peri-implantitis vakalarının tedavisinde kesinlikle en önemli faktörlerden biridir. Daha önceki bir raporda (Cerrahi olmayan peri-implantitis tedavisi ve altın standart ),.2022 sonbaharında düzenlenen ve peri-implantitis vakalarının tedavisi için mekanik temizlik konusunu işleyen 18. Avrupa Periodontoloji Çalıştayı'nın sonuçları tartışıldı. İmplant yüzeyinin mekanik temizliğini ek kimyasal temizlikle destekleme seçeneği olduğu açıklandı.

Ameliyatsız peri-implantitis tedavisi ve kimyasal temizlik ?
Ameliyatsız peri-implantitis tedavisi ve kimyasal temizlik ?

İmplant yüzeyinin ek kimyasal temizliğine ilişkin mevcut kanıtlar, Waal ve arkadaşları tarafından 2022 yılında özetlenmiştir. Ancak, ne yazık ki mekanik temizlemeye benzer şekilde burada, peri-implant koşulları için net tedavi kılavuzları bulmak için hala çok az sayıda iyi yürütülmüş çalışma olduğu sonucuna varılmıştır.. Bu nedenle bu araştırma grubu, sistematik incelemede 'kimyasal temizlik' konusunda yalnızca üç çalışmayı tanımlayıp özetleyebildi.

İki çalışma, anti mikrobiyal fotodinamik terapinin etkisini inceledi. Diğer çalışma, özellikle implant yüzeyini temizlemek için jelin etkisini inceledi.
Her üç çalışmada da bu kimyasal yöntemler, örneğin ultrasonik veya havayla cilalama işleminden oluşan submukozal, mekanik temizlik için de kullanılmıştır. Sondalamada kanama veya tedavi başarısı gibi diğer tüm parametreler yetersizken, her üç çalışma da sondalama cep derinliklerinin azalmasıyla ilgili olarak daha iyi sonuçlar gösterdi.

Kısacası, özellikle implant yüzeyini temizlemek için kimyasal katkı maddeleri mantıklı olabilir, ancak gerçekten spesifik bir yöntem önerebilmek için yeterli sayıda hasta ve yeterince uzun takip süresi ile iyi yürütülmüş çalışmalara gereksinim vardır. Bu nedenle, mekanik temizleme raporunda daha önce özetlendiği gibi, aşağıdakiler hala geçerlidir:
) Evde ağız hijyenine erişimin optimizasyonu,
2) Optimum hasta eğitimi,
3) İmplant yüzeyinin mekanik temizliği,
4) Gerekirse daha iyi erişim sağlamak için üst yapının kaldırılması,
5) Tedavi sonucunun erken değerlendirilmesi ve kısa aralıklarla kontroller yapılması, çünkü peri-implantitis lezyonlarının cerrahi olmayan tedavisi için başarı oranı hala düşüktür. Tekrarlanma oranı yüksektir.

Referanslar

  1. Waal, Y. C. M., Winning, L., Stavropoulos, A. ve Polyzois, I. (2022) Peri-implantitisin cerrahi olmayan tedavisinde marjinal altı enstrümantasyonla birlikte implant yüzey dekontaminasyonu için kimyasal yaklaşımların etkinliği: Sistematik bir derleme. Klinik Periodontoloji Dergisi, 1–12.

Yorumlar