Raporlar & Çalışmalar

Diş eksikliğinde yaşam kalitesi.

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

Evre IV periodontitis, tanımı gereği diş kaybı ve/veya kapsamlı rehabilitasyon ihtiyacı ile ilişkilidir. Diş kaybı ve periodontit, ağız sağlığı açısından yaşam kalitesinin bozulmasına neden olur. Ayrıca yemek yeme, konuşma, yanakların çökmesi ve/veya dikey yüz yüksekliğinin kaybı gibi sorunlara da yol açabilir. Bu nedenle yaşam kalitesindeki bu kaybın uygun tedavi ve rehabilitasyonla telafi edilip edilemeyeceğini sormak yerinde olacaktır.

Diş eksikliğinde yaşam kalitesi.
Diş eksikliğinde yaşam kalitesi.

Yakın zamanda İtalyan-Hırvat bir araştırma grubu bunu inceledi (Gennai ve ark. 2022). Grup şu soruyu ayrıntılı olarak ele aldı: Dişlerinin bir kısmı veya tamamı eksik olan ve evre IV periodontitisli hastalarda eksik dişlerin rehabilitasyonu ve değiştirilmesi, ağız sağlığı ve/veya genel sağlık açısından yaşam kalitesini iyileştirebilir mi?

Yazarlar bu konuyla ilgili yaklaşık 6.700 hastayı içeren 59 yayın tespit etti, ancak bunlar özellikle evre IV periodontitli hastalarla ilgili değildi. Bu da aşağıdaki sonuçların daha genel olarak dişlerinin bir kısmı veya tamamı eksik olan hastalarla ilgili olduğu anlamına gelir:

  • Eksik dişlerin tamamlanması, ağız sağlığıyla ilgili yaşam kalitesinde önemli bir iyileşmeye yol açar.
  • Bu iyileşme, eksik veya değiştirilmesi gereken dişlerin sayısından ve konumundan ve ayrıca seçilen protez tedavisinden büyük ölçüde bağımsızdır.
  • Protez tedavisi görmeyen hastaların bilişsel durumu daha kötü, ilaç tüketimi artıyor ve kırılganlık düzeyi daha yüksek oluyor.
  • Özellikle evre IV periodontitli hastalara yönelik çalışmalara ihtiyaç vardır.

Dolayısıyla bu sistematik inceleme, hastalarımızın çeşitli nedenlerden dolayı eksik dişlerinin değiştirilmesinden fayda görebileceğini göstermektedir. Bunun ışığında, çoklu diş kaybı yaşayan hastalara bu nedenle mutlaka dişlerinin rehabilitasyonu için öneride bulunulmalıdır. Ancak bu bakımdan bunun olmadığını bilmek de çok ilginçtir. Mutlaka sabit bir çözüm olması gerekmez çünkü ağız sağlığıyla ilgili yaşam kalitesinin iyileştirilmesi açısından sabit ve sabit olmayan tedavi seçenekleri arasında karşılaştırıldığında hiçbir fark yoktu.

Referans

  1. Gennai, S., Izzetti, R., Pioli, M. C., Music, L., & Graziani, F. (2022). Impact of rehabilitation versus edentulism on systemic health and quality of life in patients affected by periodontitis: A systematic review and meta-analysis. Journal of Clinical Periodontology, 49(Suppl. 24), 328–358.

Yorumlar