Rapoarte & Studii

Fumatul și profunzimea de sondare crescută sunt semnale de avertizare timpurie

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

Prevenirea și depistarea precoce a parodontozei ar putea evita pentru pacienții noștri o mulțime de timp de tratament și, cel mai important, și costuri de tratament. Având în vedere acest lucru, ar putea avea mult sens să sensibilizăm pacienții cu privire la factorii de risc evidenți în cazul apariției ulterioare a parodontozei la o vârstă fragedă. Dar cum putem identifica momentul în care pacienții tineri prezintă un risc crescut de parodontoză?

Fumatul și profunzimea de sondare crescută sunt semnale de avertizare timpurie
Fumatul și profunzimea de sondare crescută sunt semnale de avertizare timpurie

Un grup de cercetători suedezi a analizat recent tocmai această chestiune (Trullenque-Eriksson et al. 2023). Studiul a examinat o cohortă de 345 de tineri suedezi în vârstă de 19 ani (195 de femei și 150 de bărbați), pentru a vedea câți dintre aceștia au primit diagnosticul de parodontoză, în decursul unei perioade de observație de 12 ani, precum și care au fost factorii determinanți pentru creșterea acestui risc. În cadrul studiului, parodontoza a fost definită ca fiind prezența unor profunzimi de sondare de ≥ 6 mm la cel puțin doi dinți.

Evaluarea statistică a evidențiat următoarele rezultate:

  • Incidența, respectiv cazurile noi de parodontoză, a fost de aproape 10%! Acest lucru înseamnă, la rândul său, că boala a fost diagnosticată doar la 33 dintre participanții cu vârste cuprinse între 24 și 31 de ani!
  • Fumatul a crescut semnificativ riscul de apariție a bolii parodontale.
  • Creșterea adancimii de sondare, de 4-5 mm, la vârsta de 19 ani a crescut semnificativ riscul de apariție precoce a parodontozei.
  • În mod interesant, următorii factori nu au avut un impact semnificativ asupra debutului precoce al bolii parodontale: indicii de placă și de sângerare, sexul, tutunul mestecat.

Astfel, fumatul s-a dovedit încă o dată a fi un factor de risc clar pentru apariția parodontozei. Dar acesta este un fapt bine cunoscut. Un fapt mai interesant, relevat de rezultatele acestui studiu, este că în principal primele semne de creștere a profunzimii de sondare la o vârstă tânără (adică <20 de ani) au fost asociate cu debutul precoce al parodontozei. Prin urmare, se recomandă să acordăm o atenție deosebită pacienților tineri, care prezintă deja semnele inițiale de boală în țesutul parodontal (= adâncimi de sondare crescute), să le oferim tratamentul adecvat, să realizăm controale regulate și, mai presus de toate, să oferim tuturor pacienților interesați explicații și informații corespunzătoare.

Referințe

  1. Trullenque‐Eriksson A, Derks J, Skoogh Andersson J. Onset of periodontitis — a registry‐based cohort study. Clinical Oral Investigations (2023) 27:2187–2195. (Debutul parodontozei - un studiu de cohortă pe bază de date provenite din registre oficiale)

comentarii