Rapoarte & Studii

Parodontoza ne afectează, de asemenea, simțul gustului și al mirosului!

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

Se estimează că aproximativ 20% din populație suferă de tulburări ale gustului și aproximativ 23% suferă de o deteriorare olfactivă; ambele afecțiuni apar mai târziu în viață, mai ales după vârsta de 60 de ani. În afară de impactul negativ asupra calității vieții, un simț al gustului și al mirosului perturbat poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra sănătății în general. De exemplu, persoanele afectate pot fi înclinate să folosească mai multă sare și/sau zahăr, atunci când gătesc, ceea ce, la rândul său, poate duce la hipertensiune arterială și/sau diabet.

Parodontoza ne afectează, de asemenea, simțul gustului și al mirosului!
Parodontoza ne afectează, de asemenea, simțul gustului și al mirosului!

Potrivit dezbaterilor din literatura de specialitate, afecțiunile orale, cum ar fi parodontoza, pot contribui la o afectare a simțului gustului și mirosului. Luăm în discuție aici, în principal, trei mecanisme:

  1. Rata crescută de apoptoză a celulelor gustative ale limbii determinată de nivelul ridicat și constant al factorilor inflamatori.
  2. Depunerea crescută a biofilmului la nivelul limbii, formând o barieră fizică între celulele gustative ale limbii și papilele gustative.
  3. Deteriorarea mirosului din cauza eliberării crescute de compuși organici bacterieni (de exemplu, produse de descompunere).

O echipă de cercetători din Danemarca și SUA (Cassiano et al. 2023) a analizat această problemă și a intervievat peste 1.200 de participanți cu privire la prezența parodontozei și halenei, evaluând gustul și a mirosul acestora. Studiul a generat următoarele rezultate interesante:

  • Aproximativ 31% dintre participanți sufereau de parodontoză.
  • Dintre participanții cu paradontoză, media indicatorului de calitate a respirației a fost de 42 (evaluat pe o scară de la 0 = fără halenă, până la 100 = halenă severă).
  • Proporția participanților, care au declarat că au prezentat o alterare a simțului gustativ și olfactiv, a fost cu aproximativ 12% mai mare în rândul celor cu paradontoză, ceea ce echivalează cu aproximativ 38% dintre participanți, în loc de 26%.
  • Evaluarea statistică a ținut cont și de alți factori cu influență asupra gustului și mirosului (fumatul, infecția COVID-19, etc.), însă, cu toate acestea, a rezultat o probabilitate semnificativ mai mare ca participanții cu paradontoză să prezinte tulburări ale gustului și mirosului.

Pe baza acestor rezultate, rezultă că parodontoza determină o creștere semnificativă a riscului de afectare al gustului și mirosului. Desigur, trebuie luate în considerare anumite puncte slabe ale acestui studiu - de exemplu, faptul că s-a bazat pe aplicarea unui chestionar - însă, cu toate acestea, acest studiu evidențiază un aspect interesant, precum și alte simptome negative însoțitoare ale parodontozei. În mod cert, va fi interesant de văzut dacă studiile viitoare vor confirma aceste rezultate. În caz afirmativ, se va determina dacă un tratament parodontal de succes ar putea inversa efectul negativ asupra gustului și mirosului.

Referințe

  1. Cassiano LS, Ribeiro AP, Peres MA, Lopez R, Fjaeldstad A, Marchini L, Nascimento GG. Asocierea între parodontoza auto-raportată și afectarea mirosului și a gustului: Un studiu multicentric (2023) Oral Dis. (Self-reported periodontitis association with impaired smell and taste: A multicenter survey (2023) Oral Dis, doi: 10.1111/odi.14601.)

comentarii