Доклади & Изследвания

Правилно измерване на стабилността на импланта

Да знаеш кога е време за ноухау

Правилното измерване на стабилността на импланта и остеоинтеграцията винаги са били основен критерий за успеха на лечението. Категоричното търсене на пациентите на рационално лечение, заедно с нарастващия брой пациенти с рискови фактори, води до продължителни и амбициозни протоколи, при които конвенционалните процеси се разтягат до широки граници.

Професор Д-р Даниел Бузер, директор на Клиниката по орална хирургия и дентална медицина в университета в Берн, говори за възможностите за надеждна диагностика на пазара днес.

Нека бъдем сериозни: Като опитен лекар по дентална медицина, мога да кажа по време на поставяне дали имплантът ми е стабилен или не, нали? И ако не мога, сигурно не би трябвало да го имплантирам на първо място ...?

Проф. Бузер: Мисля, че ако случаят е такъв, тогава би трябвало да очаквате, че ще съм усвоил и техниката – лекувам средно по 150 пациенти годишно повече от 30 години. Тъй като желанието за имплантологично лечение нараства, ние се стремим както към удовлетворяване на интересите на тези пациенти, така и към нашата собствена ефективност за все по-кратки срокове на интеграция и протоколи за протетично лечение. В същото време, стабилността на импланта не трябва да бъде просто въпрос на инстинкт – трябва да бъде възможно да се измерва обективно.

Как работи RFA методът и какво всъщност показва стойността на ISQ?

Проф. Бузер: ISQ – коефициент на стабилност на имплантанта – се измерва с помощта на Osstell сондата и SmartPeg, завит в импланта. ISQ е измервателната единица за резонансен честотен анализ (RFA), използван за оценка на стабилността на импланта. Тази честота на резонанса се измерва в клинично приложима скала от 1 до 100 ISQ. Под 60 ISQ се намирате в критичната зона и от 70 ISQ навлизате в желаната зона с висока стабилност.

Всяка практика има апарат, събиращ прах в ъгъла, който някога е бил обявен за следващото голямо нещо, но в действителност никога не е бил реално използван в практиката...

Проф. Бузер: Това наистина е вярно и може да се дължи на факта, че нововъведението на някои апарати ги прави особено привлекателни за практикуващите. Въпреки това, в случая на Osstell ISQ, употребата му може да бъде количествено измерима веднага въз основа на значително по-краткото време на интегриране и следователно има голяма полза за Вашите пациенти и Вашето собствено време и протокол за лечение. Ползата е толкова практична и непосредствена, че подобно на нас, никога няма да искате да я сложите назад. Ние експериментираме с метода RFA от 2001 г. насам.

Първото и второто поколение обаче не бяха надеждни и не особено удобни за потребителя. Третото поколение доведе до редица подобрения и ние непрекъснато използваме модула в нашата клиника от 2009 г. Оттогава ние успяхме да предложим на нашите пациенти значително по-бързо протетично лечение, което също се дължи отчасти на предпочитанията ни за хидрофилната повърхност на SLActive импланта: Стандартните имплантирания обикновено отнемат четири седмици или осем седмици с GBR или синус лифт (SFE), като се предполага стойност на ISQ ≥70 по време на последната проверка. Ако критичната стойност не бъде постигната, просто чакаме. Възможността за такова приложение е особено голямо предимство.

Много важно: Това осезаемо спестяване на време по никакъв начин не върви ръка за ръка с компромис с безопасността. Напротив - измерването с Osstell ISQ ни позволява да бъдем сигурни, че подлагаме на протетично натоварване само добре остеоинтегрираните импланти. Наскоро публикувано проучване със 109 импланти с едновременен SFE от Kuchler et al., COIR 2017 убедително потвърждава това. Ще бъдете изумени колко от Вашите пациенти можете да лекувате значително по-бързо, без да страдате от безсънни нощи. Между другото, методът се използва в продължение на повече от 20 години и е подробно документиран научно и академично в над 200 проучвания - по този начин, ние също сме далеч отвъд високотехнологичната фаза на нововъведение.

В заключение, какво виждате като най-голямо предимство за ежедневната работа?

Проф. Бузер: Като погледна назад целия клиничен опит от последните осем години, мога да кажа с голямо удовлетворение, че днес с метода RFA можем да използваме технология, която ни предоставя надеждна и обективна информация за това дали имплантът е достатъчно добре интегриран в костта или не. Критичната стойност от 70 ISQ, която сме избрали, също се е доказала отново и отново. Като такава, ние се радваме на добро чувство за сигурност и можем да предоставим на около 80% от пациентите протетично лечение много по-рано, отколкото беше възможно преди 10 години. Нашите концепции за лечение също са значително по-приемливи за пациентите, тъй като е възможно да се съкрати фазата с временна подвижна протеза за повечето пациенти.

Благодарим Ви за отделеното време за разговор с нас, Професор Бузер!

*Източник: Първа публикация 5/2017

коментара