Вход

Новини

Пародонталното лечение подобрява не само пародонта при диабетици

Нехирургичното пародонтално лечение може да намали дългосрочното ниво на кръвната захар (HbA1c) при диабетици тип 2 с 0,3% и този ефект продължава дори след шест месеца след лечението.

Родители внимавайте – риск от заразяване!

Нелекуваната пародонтална болест при родителите може да повлияе отрицателно върху развитието на оралната микробиома на техните деца и да насърчи развитието на дисбиотична орална микробиома.

Короните на имплантите трябва да се поддържат чисти… но как?

Формата на короната на импланта оказва значително влияние върху това колко добре може да се поддържа чиста с помощта на домашна орална хигиена, а вдлъбнатите форми на короната изглеждат по-лесни за почистване; също така изглежда, че долната страна на короната на импланта в зоната на кътника е най-лесна за достъп с конец за зъби.

Нездравословен начин на живот = по-лоши резултати от лечението?

Факторите, които могат да бъдат категоризирани като лош начин на живот и предимно комбинация от тях, значително увеличиха броя на остатъчните дълбочини на сондиране на джоба с ≥ 6 mm и значително намалиха вероятността за постигане на желания резултат от лечението при пациенти с пародонтит след нехирургично пародонтално лечение (стъпка 1 и 2 на лечение).

Успешно лечение – има ли значение? Част 2

Често използваните дефиниции за успешно пародонтално лечение са изключително трудни за постигане, но въпреки това са свързани с по-ниска степен на загуба на зъби. Въпреки това, степента на загуба на зъби при пациенти, които редовно посещават сесии за поддържащо пародонтално лечение, обикновено е много ниска.

Превенцията е най-доброто лечение – част 2

Натрупването на биофилм е основният етиологичен фактор в развитието на периимплантни заболявания; Следователно контролът на плаките и поддържащата имплантологична терапия са от решаващо значение за предотвратяване на периимплантни заболявания.

Социален живот дори без зъби?

В напреднала възраст загубата на зъби води до значително намален социален живот, докато поддържането на минимум 20 зъба има обратен ефект и води до значително подобрение и по-чести социални взаимодействия.

Фактори, свързани с пациента и импланта – какво влияе върху резултата от лечението?

В това проучване нехирургичното лечение на периимплантит е било успешно само в 25% от случаите и е било неблагоприятно повлияно от медицинска история, включваща пародонтит и тютюнопушене, неподходяща орална хигиена и широк диаметър на импланта.

Кератинизираната мека тъкан е от решаващо значение за имплантите

Предотвратяването на периимплантни заболявания е най-доброто лечение и периимплантните меки тъкани могат да играят решаваща роля тук; поради тази причина екипът трябва да обсъди дали има нужда от лечение при пациенти с липса на кератинизирана лигавица (т.е. < 2 mm ширина).

Импланти – успешни от гледна точка на пациента?

Много висок процент от пациентите имат положителен опит от лечението с импланти и повечето са много доволни от резултата; въпреки това често срещаните критики са разходите за лечение и способността да поддържат хигиена.

Упражненията са здравословни… дори и за нашите зъби?

Жените, които спортуват редовно, показват значително намален риск от периодонтит и значително по-ниска степен на периодонталното заболяване.

Без зъби, влошено качество на живот?

Рехабилитацията и заместването на липсващи зъби водят до значително подобряване на качеството на живот, свързано с оралното здраве, а също така водят до подобряване на общото здраве.

Пародонтитът нарушава и усещането ни за вкус и мирис!

Проучване, базирано на въпросник, показа, че пародонтитът значително увеличава риска от нарушено усещане за вкус и обоняние.

Пушенето и увеличената дълбочина на сондиране са ранни предупредителни знаци

Пушенето и увеличената дълбочина на сондиране в млада възраст (т.е. на възраст < 20 години) са значителни рискови фактори за ранна поява на пародонтит (т.е. на възраст < 30 години).

Миене на зъбите само за 10 секунди?

Автоматичното миене на зъби може да има обещаващ потенциал, но все още се нуждае от повече техническо развитие за подобряване на съществуващите недостатъци по отношение на персонализирането за различни размери челюсти и позиции на зъбите, междузъбни пространства и избор на оптимално време за четкане.

Когато възможно най-добре не е достатъчно добре

Дори когато им се казва да измият зъбите си възможно най-добре, качеството на миенето сред юношите е лошо; основните слабости са почистването на палатиналните/лингвалните повърхности и цялостната техника на четкане.

Периимплантатен мукозит – ефективни ли са допълнителните химични терапии? Част 2!

Допълнителни мерки, прилагани локално или системно от пациента (напр. антисептици под формата на вода за уста или пробиотици), биха могли да имат допълнителен положителен ефект при лечението на периимплантатен мукозит.

Превенцията е най-доброто лечение!

Оптимален контрол на диабета, редовната поддържаща имплантна терапия и увеличаването на периимплантните мекотъканни дефицити се оказаха решаващи в първичната профилактика на периимплантните заболявания.

Нехирургично лечение на периимплантит – химическо почистване...?

Химическите добавки за почистване на повърхността на импланта като част от нехирургичната периимплантитна терапия може да имат смисъл, но има недостиг на добре проведени проучвания с достатъчен брой пациенти и достатъчно дълъг период на проследяване, за да може наистина да препоръча конкретен метод и/или продукт.

Нехирургично лечение на периимплантит – златен стандарт...?

Поради продължаващата липса на добре проведени клинични проучвания, все още не е възможно въз основа на доказателствата да се дадат ясни насоки за лечение на механично почистване като част от нехирургично лечение на периимплантит.

Електрическото междузъбно почистване – добра алтернатива...?

Електрически захранваните интердентални почистващи устройства изглежда имат сравнима ефективност с конеца за зъби при пациенти с гингивит, но в същото време имат предимството, че пациентите ги предпочитат.

Периимплантатен мукозит – ефективни ли са допълнителните химични терапии?

Въз основа на доказателствата не е възможно да се препоръчат професионално прилагани допълнителни химични терапии при лечението на периимплантатен мукозит. Продуктите, тествани до момента, не демонстрират значителни ползи в сравнение само с дебридман.

Доживотна поддържаща пародонтална терапия? Абсолютно!

Пациентите с пародонтит винаги трябва да бъдат интегрирани в поддържащо лечение, тъй като в противен случай степента на рецидив и пародонтално възпаление вероятно ще бъде много висока.

Дълготрайните ефекти от тютюнопушенето върху нашите импланти...

Консумацията на тютюн има траен негативен ефект върху периимплантната тъкан и води до повишен риск от развитие на периимплантит. Този отрицателен ефект продължава с години, дори след като индивидът успешно е спрял пушенето.

Процент на загуба на зъби в Европа – каква е тенденцията?

Винаги се стремим да подобрим денталното здраве на нашите пациенти, но наистина ли успяваме да го постигнем? Действително ли се е подобрило оралното здраве в Европа през последните няколко години/ десетилетия и наистина ли нашите пациенти губят все по-малко зъби? И ако е така, кои фактори допринасят за това?

Emdogain – може ли да помогне дори без операция...?

Emdogain е продукт, който се състои от емайлови матрични протеини, извлечени от зъбни зародиши на свине. Той се използва успешно в пародонталната хирургия повече от 20 години и с правилната индикация и приложение могат да се постигнат изключителни резултати, включително частична регенерация на пародонтални дефекти.

Пародонтитът обикновено не идва сам!

Още през 2016 г. (Monsarrat et al. 2016) беше описана връзката между пародонтита и 57(!) системни заболявания, като най-известните сред тях са захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания. Често тези връзки предизвикват дискусия относно необходимостта от положително сътрудничество между лекарите по дентална медицина и личните лекари, за да се подобри ранната диагностика на специфични системни заболявания.

Чувствителна зъбна шийка след пародонтална терапия...

Цервикална чувствителност на зъбите след пародонтална терапия - какво да правим? За съжаление, нехирургичната пародонтална терапия може да доведе до редица неудобства, които са източник на оплаквания от страна на пациентите. Например, по-дългия вид на зъбите и/или повишена чувствителност на оголената зъбна шийка. Проучванията показват, че около 60 до 90% от нашите пациенти страдат от цервикална чувствителност на зъбите в периода непосредствено след нехирургична пародонтална терапия. Също така една трета до една четвърт от пациентите изпитват неудобство след 4 до 8 седмици след терапията (Лин и др. 2012).

Бъдете в крак с времето с последните новини!

Информационен бюлетин

Регистрирайте се за нашия информационен бюлетин, за да сте сигурни, че винаги получавате актуални новини и информация.