Доклади & Изследвания

Ротиращи инструменти - мощност и издръжливост

Какви бързооборотни наконечници в сферата на възстановяването и протетиката са на разположение в момента? Какви са съвременните технологически тенденции и какви нововъведения има по отношение на мотора, пуш-бутон системата, светлината, охлаждането и поддръжката? Следващата информация има за цел да информира за всички новости и важни аспекти, които да имате предвид при покупка на вашите инструменти.


Основни характеристики: има две системи за задвижване на борера: въздушна и електрическа система.

Във въздушната система се прави разлика между турбина и въздушен микромотор. При турбините, борерът се задвижва директно от ротора. Този ротор е снабден с колело-перка, което се задейства под натиска на компресирания въздух. Турбините могат да постигнат обороти на празен ход от 330,000 до 400,000 min-1. Работните обороти са наполовина от оборотите при празен ход, т. е. 150,000 до 250,000 min-1., взависимост от работното налягане. Максималната мощност от 10-22 W също се постига в този диапазон на оборотите. Въздушният микромотор задвижва борера индиректно чрез ротиращ инструмент - прав или обратен наконечник. Въздушният микромотор достига обороти приблизително до 25,000 min-1. Обратните наконечници са снабдени с различни трансмисии с различни предавателни съотношения. Въздушен микромотор с обратен наконечник с предавателно съотношение 2:1 достига обороти на борера приблизително до 12,500 min-1.

Ротиращи инструменти - преглед на системата

Електрическите микромотори могат да достигнат обороти на празен ход до 40,000 min-1, които отговарят на обороти на борера 200,000 min-1 с обратен наконечник 1:5. Максималната мощност е повече от 60 W и се постига торг приблизително 3 Ncm.

Обратните наконечници, задвижени от електрически микромотор, не спират или не забавят ход при препарация на зъб, когато борерът се докосне до различни структури в зъба или протетични материали. Те режат почти с еднакви обороти, независимо от натоварването. Борерът е центриран значително по-добре при обратните наконечници, отколкото при турбините. Борерът вибрира много по-малко при обратните наконечници, отколкото при турбините.

Подобреното центриране води до по-голяма прецизност, по-кратко време и по-малко загряване на зъба по време на препарация на кавитет. Тенденцията за електрически микромотори започва в Европа, предимно заради трудностите и разходите за прокарване на източник на въздух в съществуващите сгради. Електрическите микромотори са лесни за инсталиране и по-ефективни при работа.

Няколко десетилетия по-късно, електрическите микромотори са широко разпространени в Европа и Азия и стават все по-популярни в Северна Америка. Иновативните решения в дизайна, материала, ергономичността, торга и светлината са в основата на една добра и модерна практика.

Голямото разнообразие от прави и обратни наконечници отговаря както на общите, така и на клиничните изисквания. Повечето производители предлагат сбор от двете, някои от инструментите са създадени да покрият повечето дентални приложения, докато други са предназначени за специфични клинични приложения.

Турбини срещат обратни наконечници
Предимствата на турбината са в нейната опростена и здрава конструкция, ниска цена и значително по-ниско тегло. Съществен проблем, който се появява с течение на годините, е дразнене, причинено от високите честоти на шума от турбините; електрическите микромотори, от друга страна, са значително по-тихи и по-приятни за ухото, отколкото турбините. Друго предимство на електрическите микромотори може да се определи като вземем впредвид отделеното количество материал от зъба за единица време: те са по-добри от турбините при изпиляване с водно охлаждане.


Нека да има светлина! Но къде и каква?
Инструментите със светлина са нещо обичайно през последните две десетилетия. Тази светлина обикновено се генерира от халогенни крушки и е насочена към обработваната зона чрез светловод. Подобреното осветяване на обработваната зона чрез инструменти със светлина е препоръчително, дори наложително, във всички зони. В същото време, инструментите със светлина се превърнаха в стандарт за модерната практика. Употребата на LED (светодиоди) е ново решение в сферата на инструментите със светлина. Турбините с LED осветяване са на разположение от 2007 г. Употребата на тези здрави и устойчиви LED чипове удължават живота на инструмента и подобряват осветяването в обработваната зона, в сравнение с халогенните крушки.

Критерии за избор: Технология на главата

Колкото по-малка е главата, толкова по-добри са достъпът и видимостта в обработваната зона. При взимане на решение за покупка, работната височина (глава и борер) трябва да бъдат взети предвид допълнително към диаметъра и височината на главата. Най-малките турбини достигат работна височина от около 21 мм (с дължина на борера 19 мм). Главите на тези миниатюрни турбини имат диаметър около 10 мм и височина около 12 мм. Въпреки тези минимални размери, те постигат висока мощност.

Хигиенична система на главата

С цел да постигнат тези нива на изпълнение, някои производители дори използват две колела-перки в турбината. При забавяне, роторът на турбината засмуква въздух в непосредствена близост. Има опасност да бъде засмукан замърсен въздух. Модерните турбини са снабдени с така наречената хигиенична глава. В хигиеничната система на главата, например, каналите предпазват от засмукване на външен въздух.

Обхват на обороти

Оборотите на празен ход в турбината (около 400,000 -1 min) са основен индикатор за способността на рязане. Предимството на електрическите микромотори е във възможността за регулиране на оборотите и торга. Безчетковите електрически микромотори ви позволяват да контролирате оборотите от около 300 до 40,000 min-1. Тези микромотори осигуряват стабилен торг в целия диапазон на обороти. Все повече лекари по дентална медицина преминават към използване на електрически микромотори. Ако живота на инструмента, хигиената, износването и стерилизацията се вземат впредвид, безчетковите елетрически микромотори са за предпочитане пред четковите.

FG (абразивно покритие на борера) пуш бутон 1.6 мм

1.6 мм абразивно покритие на борера и пуш-бутон при бързооборотни инструменти

Пуш бутон системите са стандартни. С тази система, не е необходим инструмент за смяна на борера. Трябва смяната на борера да става лесно, без много усилия. Въпреки това, натискът не трябва да бъде твърде слаб, за да се избегне непреднамерено освобождаване на борера, като например докосване в бузата на пациента. От съществено значение е да има достатъчна сила на задържане, която да осигурява борера.

Поглъщането или вдишването на борер може да застраши живота на пациента. Това поставя високи изисквания към производителите, защото при тези обороти се създават силни центробежни сили. Основно предимство е пуш бутон системата да бъде опростена, за да работи бързо, но и да създава достатъчни сили на задържане за сигурно захващане на борера.

Възможност за монтиране на електрически микромотори

Голяма част от денталните юнити са оборудвани за захранване на инструменти само с компресиран въздух. Често юнитът не е снабден със захранващ блок или блок за управление за електрически микромотор. Тези юнити лесно могат да бъдат оборудвани с настолен блок за управление. Тези контролни блокове се свързват към съществуващия шлаух за въздух. Оборотите могат да бъдат настройвани от крачното управление или чрез настолния блок за управление.

Тирбина с 5 отвора (пента) за спрей

Спрей система, охлаждане

Две са основните причини за разпръскване на вода и въздух над обработваната зона. От една страна, зъбът се охлажда, за да се предпази пулпата от некроза, и, от друга страна, отстраненият материал се отвежда настрани, за да се осигури перфектна видимост.

Изследванията на Sharon C. Siegel, M.S., D.D.S. и J. Anthony von Fraunhofer, M.S.C., Ph.D., F.A.D.M., F.R.S.C. също доказват, че има връзка между броя на спрей каналите и способността на рязане. Инструментите с няколко спрей канали имат значително по-висока способност на рязане, отколкото инструментите само с един канал на спрея. Изследванията на H. H. Martin и H. A. Gleinser, Freiburg, осигуряват информация за връзката между ниското ниво на пулверизация, броя на отворите и повишаването на температурата на зъба по време на препарация.

Турбините и бързооборотните обратни наконечници с един, два или три канала на спрея са внимателно изследвани. Обобщено, тези изследвания водят до следното заключение: спрей системата с 3 отвора изразходва 50 мл вода в минута и води до минимално загряване. С по-малко вода, например 15 мл/мин, температурата значително се покачва, дори при наличие на система с повече канали. Инструментите с 5 канала на спрея са нововъведение от 2007 г.

Инструментите с няколко канала на спрея осигуряват по-голяма ефективност, подобрена видимост, по-малък риск, ако някой от каналите се запуши и по-голяма сигурност за пациента. Наличието на няколко канала гарантира охлаждане и на съседните зъби.

Първата турбина с LED светлина

Осветяване

Желателно е да има по-голяма видимост в обработваната зона. Светлината от денталните очила на лекаря по дентална медицина не е достатъчна, поради ограничените пространства в устата на пациента, които се минимизират още повече и от големия брой дентални инструменти и ръцете, участващи в лечението.

Инструментите с вградена светлина, които директно осветяват обработваната зона, са необходимост. Инструментите с халогенна светлина, която се доставя от светловод при главата на инструмента, само на няколко милиметра от борера, са се превърнали в стандарт през последните десетилетия. Осветяването е ограничено непосредствено до борера. Инструментите с LED (светодиоди) светлина се произвеждат за първи път през 2007 г. С температурен коефицент от 5500 K и интензитет на светлината от 25,000 lux, LED диодите осигуряват качествена дневна светлина директно в обработваната зона.

Позиционирането на LED директно върху главата на инструмента осигурява широко, дифузно осветяване на цялата обработвана зона. Обратните наконечници с LED светлина, която функционира без захранване от денталния юнит, са иновация от 2009 г. Енергията за LED се произвежда от интегриран в инструмента генератор, който се задвижва от работния въздух. Тази генераторна технология се използва успешно в инструментите за оралната хирургия от 2007 г.

Инструментите със светлина трябва да бъдат стерилизирани и дезинфекцирани, така, че да бъдат интегрирани в ежедневната практика и хигиенния протокол. Добрата видимост позволява много по-прецизно възстановяване и протетика. Това води до по-малко стрес за лекаря по дентална медицина и по-качествено лечение за пациента.

Куплиране

За да бъдат покрити всички хигиенни изисквания, турбините, обратните наконечници и микромототрите трябва да бъдат стерилизирани след всеки пациент. Инструментите трябва бързо и лесно да се отвиват от шлауха. Денталните юнити не трябва да бъдат претрупани и асистентите не трябва да бъдат затруднени от сложно и отнемащо време инсталиране. Куплунгите също трябва да се стерилизират.

Поддръжка

Ефективната система за поддръжка е изключително важна за постигане на ефективни резултати. Различните модели инструменти от различни производители изискват специфични процедури за поддръжка. Важно е да се изберат инструменти, които се нуждаят от опростен протокол за поддръжка в ежедневната работа.

Производителите предлагат апарати за поддръжка, които отговарят на изискванията за конкретните инструменти. Тези апарати се препоръчват, тъй като редовната поддръжка има огромен ефект върху удължаването на живота на инструментите.

Предавки преди (вляво) и след (вдясно) почистване

Спестяването на време (времето на цикъла е около 30 секунди) и ниските разходи за цикъл на инструмент (около EUR 0.009) водят до бърза възвръщаемост на вложените средства.

Стерилизация

Всеки инструмент се стерилизира по няколко пъти на ден. Само висококачествените инструменти могат да издържат на големия брой стерилизации без да бъдат увредени. Процесите на стерилизация трябва да отговарят на препоръките от производителите, за да не се съкрати излишно живота на инструментите. Стерилизационният процес не трябва да надвишава максимално допустимата температура. Вакуумните парни стерилизатори са надеждни и щадящи към инструментите.

(вляво) Термодезинфекциращ душ  - (среда) Стерилизуем на 135 °C  - (вдясно) Код за информационна матрицаData matrix code

* Публикувано в APDN Юни 2009 от Майкъл Пойнтнер (Дипломиран инженер), Норберт Тумингер (Дипломиран инженер)

коментара