Доклади & Изследвания

Дентални наконечници:
Какво трябва да знаете при покупка?

Какви високооборотни инструменти са на разположение в момента на пазара? Какви са най-новите тенденции във възстановяването и протетиката и какви бъдещи иновации могат да се очакват? Следващият материал ще Ви даде информация, която ще Ви помогне бързо и правилно да изберете подходящия за Вас инструмент.


Автор: Инж. Майкъл Пойнтнер, Стратегически продуктов мениджър в сферата на Възстановяването & Протетиката

Денталните наконечници, като обратни и турбинни наконечници, се разглеждат по-скоро като стокови продукти. Този подход обаче не стига достатъчно далеч и това се изяснява в настоящата статия. Те са едни от най-важните инструменти за лекарите по дентална медицина и представляват важна част от всяка съвременна дентална практика.

Въздушна срещу електрическа система

Съществуват две системи за задвижване на борера: въздушна и електрическа.

При въздушната система разграничаваме турбина и въздушен микромотор. При турбините борерът се задвижва директно от ротор. Роторът има перка, която се задвижва от компресиран въздух. Турбините достигат обороти до 400,000 min-1. Оборотите при работа зависят от подаденото налягане и са приблизително наполовина от общите обороти - т. е. приблизително 150,000 до 250,000 min-1. Максималната мощност от 10-26 W също се постига в този диапазон от обороти.

Въздушният микромотор задвижва борера индиректно чрез обратен или прав наконечник. Той достига максимални обороти до 25,000 min-1. Обратните наконечници се предлагат с различно предавателно съотношение. Така въздушен микромотор с обратен наконечник с редуциращо съотношение 2:1 достига приблизително 12,500 min-1 оборота.

Електрическият микромотор достига обороти до 40,000 min-1. Това отговаря на 200,000 min-1 оборота на борера с обратен наконечник 1:5. Максималната мощност е над 60 W и въртящият момент е приблизително 3 Ncm. Това означава, че електрически задвижваните обратни наконечници не забавят, нито спират когато борерът реже различни зъбни структури или протетични материали. Те продължават да режат с постоянни обороти, независимо от натоварването. В сравнение с турбините, борерите са много по-стабилни с обратни наконечници. При работа с обратен наконечник борерите вибрират много по-малко, отколкото при работа с турбини. Подобреният стабилитет води до по-голяма прецизност, по-бърза работа и по-малко нагряване на зъбната субстанция по време на препарация.

Тенденцията на преминаване към електрически микромотори се забелязва за първи път в Европа. Една от важните причини за това е потенциалният разход за инсталиране на нови въздушни линии във вече съществуващи сгради. Също така стана очевидно, че те са не само лесни за инсталиране, но са и по-ефективни при работа. Днес, няколко десетилетия по-късно, електрическите микромотори са широко разпространени в Европа и Азия. Иновативните решения в сферата на дизайна, материалите, въртящия момент и светлината също допринасят за популярността им в Северна Америка. С тях работата в денталната практика е по-бърза и по-лесна.

Настоящата гама от прави и обратни наконечници включва инструменти за всяко изискване. Повечето производители разполагат с продукти, подходящи за широк спектър от приложения и продукти за високоспециализирани клинични приложения.

Турбинен срещу обратен наконечник

Предимствата на турбината са нейните семпла и здрава структура, ниската цена и по-лекото тегло. Въпреки това, с годините, вредното въздействие върху слуха на потребителя, вследствие на високочестотните звуци, издавани от турбината, се превръща в съществен проблем. Електрическите микромотори са по-тихи и причиняват по-малко увреждане на слуха. Когато се вземе предвид количеството зъбна субстанция, отстранена за единица време, става ясно, че електрическите микромотори с водно охлаждане са и по-ефективни.

С непрекъснатото усъвършенстване на микромоторите през последните години, производителите ясно показват, че ергономичността в теглото и размерите на денталните наконечници играе важна роля при взимане на решение за покупка. Намаляването на теглото и размера е много очевидно при инструментите, произведени през последните 3-5 години. Не е необичайно теглото да бъде намалено с до 30%, а размерите - с 15%. Това предимство се дължи на скъсяване размера на ISO куплирането на микромоторите. Обърнете внимание, че "късите обратни наконечници" могат да бъдат използвани само на микромотори с късо E-куплиране. Но въпреки общата тенденция за намаляване на теглото, турбините все пак са по-малки и по-леки от обратните наконечници, задвижвани от електрически микромотори.

Оптимална светлина, но къде и каква?

Инструментите със светлина придобиват популярност през последните 20 години. Източникът на светлина е халогенна крушка, от която по светловод се осветява обработваната зона. Подобреното осветяване на обработваната зона с инструменти със светлина е желателно, дори необходимо във всички области на приложение. Тези инструменти са основно оборудване за всяка дентална практика.

Вторият основен етап при качественото осветяване е постигнат през 2007 г. с въвеждането на LED диоди, които заместват халогенните крушки. По-дългият експлоатационен живот на LED диодите в микромоторите, турбините или куплунгите води до значително подобрение в качеството на светлината и самото лечение. Точността на цветовете и цветовата температура също постепенно се оптимизират.

Последната иновация е интегрирането на няколко LED диода в главата на инструмента – първи в света в развитието на денталното осветяване! Осветяването на обработваната зона без сянка с висока прецизност на цветовете и адекватна сила на осветяване осигурява напълно нов поглед в устната кухина.

Критерии за избор

TK-94 L
Турбина с мини глава
TE-97 LQ
Система на хигиенна глава

Технология на главата

Колкото по-малка е главата, толкова по-добри са достъпът и видимостта в обработваната зона. Купувачът трябва да вземе предвид не само диаметъра и височината на главата, но и работната височина (глава + борер).

Най-малките турбини имат работна височина около 17 мм (с дължина на борера 16 мм). Главите на тези миниатюрни турбини имат диаметър по-малък от 9 мм и височина приблизително 10 мм.

Въпреки малкия си размер, те предлагат голяма мощност. Инструментите трябваше да бъдат проектирани със специални разработки, за да позволят толкова малки размери на главата. Това означава, че микротурбините могат да бъдат използвани за минимално инвазивни приложения и при пациенти, при които отварянето на устата е ограничено (деца и по-възрастни пациенти). Някои производители дори са интегрирали двойна роторна перка в турбината, за да отговорят на тези изисквания.

При инерционния момент, роторът засмуква от въздуха в непосредствена близост. Следователно съществува опасност от засмукване на заразен въздух към вътрешността на турбината. Съвременните турбини са снабдени с т.нар. хигиенна глава. Тази иновативна система предотвратява засмукването на външен въздух във вътрешността на инструмента.

Диапазон от обороти

Оборотите (прибл. 400,000 min-1) на турбините са показател за техните режещи възможности. Предимството на електрическите микромотори е, че оборотите и въртящият момент могат да бъдат лесно контролирани. Оборотите на безчетковите електрически микромотори могат да бъдат контролирани в диапазон прибл. от 100 до 40,000 min-1. Тези микромотори предлагат стабилен въртящ момент в целия диапазон от обороти. Все повече лекари по дентална медицина използват електрически микромотори. Когато се вземат предвид експлоатационният живот, хигиената, поддръжката и стерилизацията, безчетковите електрически микромотори са предпочитани пред четковите.

пуш бутон, фрикционно захващане
Пуш бутон (фрикционно захващане), 1.6 мм

1.6 мм пуш бутон система за високооборотни инструменти

Съвременният стандарт налага използването на пуш бутон система. Тази система не изисква допълнителен инструмент за смяна на борерите. Смяната на борери трябва да се извършва с възможно най-малко сила. От друга страна, тази сила не трябва да бъде твърде малка и да позволи случайно взаимодействие, например при контакт с бузата на пациента. Задържащата сила трябва да бъде достатъчна, за да захване здраво борера. Поглъщането или вдишването на борера може да застраши живота на пациента.

Високите обороти на инструментите генерират много високи центробежни сили, затова производителите осигуряват възможно най-добрите решения за лесна смяна на борерите, както и сигурното им захващане. Бързо и лесно управлявана система на цангата с достатъчно задържаща сила е идеална за сигурно закрепване на борерите.

Система на спрея, охлаждане

Има две важни причини за охлаждане на обработваната зона с въздух и вода:

Охлаждането на зъба предотвратява прегряване на пулпата. Изпиленият материал се отстранява, за да се избегне нарушаване на видимостта към обработваната зона.

Изследванията на Sharon C. Siegel, M.S., D.D.S., и J. Anthony von Fraunhofer, M.S.C., Ph.D., F.A.D.M., F.R.S.C., също потвърждават връзката между броя на спрей каналите и режещата функция. Инструментите с многофлексен спрей показват значително по-добра режеща способност, в сравнение с инструментите с единичен спрей.

Synea Vision 5-флексен спрей
Турбина с 5-флексен спрей

Изследванията на H. H. Martin и H. A. Gleinser, Freiburg осигуряват информация за връзката между количеството на водния спрей, броя на отворите и повишаването на температурата на зъбната субстанция по време на препарация. Тествани са турбини и високооборотни обратни наконечници с единичен, двоен или многофлексен спрей. В обобщение, тези изследвания стигат до извода, че 3-флексен спрей доставя 50 мл вода в минута, което води до най-ниските температурни повишения. Температурата се увеличава значително при ниско ниво на водно охлаждане, например, 15 ml/min, дори с многофлексен спрей.

Иновация през 2007 г. бяха инструментите с 5-флексен спрей. Инструментите с многофлексен спрей предлагат по-добра ефективност, подобрена видимост, по-малко риск от увреждане, ако някой канал се запуши и по-голяма сигурност за пациента. Множеството канали осигуряват достатъчно охлаждане с останалите канали дори ако съседен зъб блокира някой от отворите.

Първата турбина с LED пръстен
Първата турбина с
LED пръстен

Осветяване

Повечето лекари по дентална медицина винаги искат по-добра видимост в обработваната зона. Светлина, монтирана на главата на инструмента, е недостатъчна за осветяване на ограниченото пространство в устата с различни дентални инструменти и ръце, блокиращи светлината. Най-доброто решение е да се използват инструменти с интегриран източник на светлина, който директно да осветява обработваната зона. Инструментите с халогенна светлина, предавана директно към главата на инструмента чрез светловод само на няколко милиметра разстояние от борера, се превърнаха в стандартно оборудване през последните десетилетия. Полето на осветяване е ограничено до непосредствена близост до борера.

Първите инструменти с LED светлина (LED = Light Emitting Diode) са произведени от W&H през 2007 г. С цветова температура 5,500 K и интензитет на светлината 25,000 lux, светодиодите осигуряват качествена дневна светлина директно в обработваната зона. Позицията на LED в главата на инструмента осигурява широка зона на дифузно осветяване върху цялата обработвана зона.

През 2009 г. друга иновация бяха обратните наконечници с LED светлина, която не изисква захранване от денталния юнит. Захранването за LED идва от интегриран в инструмента генератор. Тази генераторна технология се използва успешно и при инструментите за орална хирургия от 2007 г.

Първата мулти LED турбина с уникален 5x LED пръстен е представена от W&H на Международното Дентално Изложение в Кьолн през 2013 г. Пет светодиода в главата на турбината осигуряват 100% осветяване без сянка в обработваната зона. Тази иновация създаде изцяло нов стандарт в технологията на осветяване. За първи път, лекарят по дентална медицина може да освети работната зона от всички ъгли. Подобрената видимост позволява по-прецизна работа при възстановяване и протетика. Резултатът е по-малко стрес и подобрено качество за пациента и лекаря. Инструментите със светлина трябва да подлежат на стерилизация и термодезинфекция, за да се осъществи цялостната им интеграция в практиката и хигиенния процес.

Куплунг RQ-24
Стерилизуем бърз куплунг

Куплиране

Хигиенните изисквания определят, че турбините, обратните наконечници и микромоторите трябва да бъдат стерилизирани след всеки пациент.

Важно е да можете бързо и лесно да свържете и откачите инструментите към и от шлауха.

Монтирането, което изисква време, трябва да бъде избегнато. Куплунгите също трябва да бъдат стерилизируеми.

Поддръжка

Ефективната система за почистване и поддръжка е от съществено значение за един функционален процес. Различният дизайн на инструментите от различните производители изисква специфично почистване и обработка. Важно е да се изберат инструменти, които не изискват сложно почистване и поддръжка и могат лесно да се обслужват в практиката.

Производителите също препоръчват апарати за почистване и поддръжка, предназначени за инструментите на този производител. Тези апарати са важни, защото редовното почистване и поддръжка значително удължават експлоатационния живот на инструментите.

Предавки преди (ляво) и след (дясно) почистване
W&H Assistina 3x3
Апарат за почистване и смазване с инструменти

Вътрешното и външното почистване на инструментите е особено важно. За тези процеси, на разположение е широка гама от продукти на пазара.

Важно е да бъде избран продукт, който може да е напълно интегриран в процеса по обработка на инструментите.

Например, Assistina 3x3, апарат за вътрешно и външно почистване и смазване, може да бъде използван в комбинация със стерилизатор за цялостен процес на почистване и поддръжка.

Стерилизация

Всеки инструмент се стерилизира по няколко пъти на ден. Единствено висококачествените инструменти могат да бъдат подложени на многократна стерилизация без да губят тяхната функционалност и ефективност.

Процесът на стерилизация трябва да отговаря на спецификациите на производителя, за да се осигури възможно най-дълъг експоатационен живот на инструментите. Процесът на стерилизация не трябва да надвишава максимално допустимата температура. Стерилизацията с вакуум-пара се счита за най-надеждна и щадяща материала при изпълнение на хигиенния протокол.

W&H Стерилизатори

Препоръки

Важно е да можете безпроблемно да интегрирате правите и обратни наконечници, турбините и микромоторите в процесите по хигиена и поддръжка. Най-важният фактор в поддръжката е опцията за термодезинфекция и стерилизация на инструментите и апаратите. Матричен код с информация осигурява лесно идентифициране на инструментите по време на документиране на хигиенния процес.

Термодезинфекция
Стерилизация до 135°
Матричен информационен код

Списък за проверка
Какво трябва да знаете при покупка на дентални наконечници:

  • Продукти с марка:
    Купувайте само продукти, произведени от утвърдени производители. Често ще виждате специални оферти от евтини производители. Продуктите на такива доставчици са предимно с ниско качество и обикновено не отговарят на изискванията и стандартите.
  • Обслужване след продажба:
    Цялостното обслужване на медицинските изделия запазва тяхната стойност и удължава техния живот. Специализирани сервизни центрове на W&H предлагат квалифицирана помощ, в случай на проблем с продукта.
  • Гаранция:
    Сравнете гаранционните срокове и разберете кои компоненти не се покриват от гаранцията. Износващите се части като лагерите често не се покриват от гаранцията.
  • Винаги сравнявайте размерите на главите с поставен борер:
    Малките глави често водят до бързо взимане на решение за покупка на продукта, но когато се постави борера понякога те изглеждат съвсем различно.
  • LED светлина:
    Светлината не е просто светлина: разберете какви стойности на светлината са постигнати и, ако е възможно, сравнете размера на светлинното поле. Размерът на осветената зона е особено ограничен със светловод. Перфектното решение са LED, интегрирани в главата на инструмента.
  • Размер и тегло:
    Ергономичността е важен фактор. Употребата на титан все още не е разрешила този проблем. Ще бъдете изненадани от ниското тегло на инструмента, което може да бъде постигнато с други материали.
  • Мощност и обороти:
    Не се заблуждавайте от високите обороти и високите стойности на мощност. Един тест на мощността при натоварване бързо ще покаже дали продуктът има достатъчно мощност или не.
  • Поддръжка – алфа и омега:
    Надежден апарат от същия производител е гаранция, че инструментите ще бъдат перфектно поддържани. Всяка машина има нужда от смазване, за да функционира правилно – Вие бихте ли направили компромис с колата си, например?
  • Стерилизация:
    Внимателният избор на стерилизатор може да спести средства. Стерилизаторите с вакуум премахват остатъчната влага в инструментите и удължават експлоатационния живот.
Инж. Пойнтнер

Инж. Майкъл Пойнтнер
Стратегически продуктов мениджър
t +43 6274 6236 0
michael.pointner@wh.com

Литература

Zahnärztliche Präparationstechnik, Karlheinz Kimmel

Kavitäten- und Kronenpräparationen mit rotierenden und oszillierenden Instrumenten, Karlheinz Kimmel

JADA, Vol. 133, February 2002: The effect of handpiece spray patterns on cutting efficiency, SHARON C. SIEGEL, M.S., D.D.S. und J. ANTHONY VON FRAUNHOFER, M.S.C., Ph.D., F.A.D.M., F.R.S.C.

Form- und funktionsgerechtes Präparieren, Betrachtungen zum Einsatz rotierender Dentalinstrumente, Marxkors Danger

Electric Handpieces, George Freedman, DDS; Dentistry Today Volume 26 No. 4, Apr. 2007

коментара