Доклади & Изследвания

Ефективни хирургични триони

Интервю с Проф. Емануел Адриан Брату за новите инструменти за пиезо хирургия на W&H:

Проф. д-р Емануел Брату

Ефективността на трионите е наистина впечатляваща

Проф. д-р Емануел Брату, лицево-челюстен хирург, орален хирург и протезист, е ръководител на имплантологичните департаменти в два румънски университета. Той управлява известна частна болница в Тимишоара и е международно признат изследовател. В това интервю Брату обяснява защо той смята, че апаратът за пиезо хирургия Piezomed на W&H и двата патентовани триони са от съществено значение за костната хирургия.

Професор Брату, какъв е Вашият опит с новите триони B6/B7 за Piezomed на W&H ?

Брату: Тези триони се усещат по съвсем различен начин от предходните налични инструменти за пиезо хирургия. Те са наистина поразително ефективни. Ние веднага забелязахме, че накрайници B6/B7 за Piezomed работят много по-бързо от останалите триони. Те са по-лесни за водене в костта, особено в дебели слоеве на костта.

Според W&H, това се дължи на голямата мощност на хирургичния юнит, в комбинация с фините зъбци и малък диаметър на резците на триона - само 0.25 mm.

Дори така да е, не са ли ротиращите инструменти и микротрионите много по-ефективни?

Брату: Повечето лекари по дентална медицина и хирурзи имат голям опит с ротиращите инструменти. Но инструментите за пиезо хирургия с тяхната специална микро-осцилация режат по-прецизно и са по-контролируеми от ротиращите инструменти. Такъв е и случаят с Piezomed. Загубата на кост също е по-малко, в сравнение с ротиращите или режещите триони. Друг много важен фактор е подобреният изглед: нивото на охлаждащата течност се задвижва от ултракъсите осцилации на инструментите. Това предизвиква ефект на микрокоангулация в хирургичното поле и по този начин намалява кървенето. Piezomed предлага ярко осветяване посредством четворен LED пръстен.

За какви индикации използвате трионите?

Брату: Ние използваме инструментите за събиране на костни блокове и разделяне на алвеоларни гребени. Ние също използваме Piezomed B6/B7 за остеотомия на наранени зъби и отстраняване на неуспешни импланти. Всички индикации, които изискват дълбоки, чисти разрези.

остатъчно съзъбие
40-годишен пациент с много лошо остатъчно съзъбие пожела възстановяване, базирано на импланти. Тъй като е пушач, противопоказен е синус лифт на горна челюст с фиксирана протеза. Планирано е шинирано протезиране върху четири съседни предни импланти.
Piezomed B6
Алвеоларният гребен е разделен на две чрез пиезо хирургия (инструмент: Piezomed B6). Имплантите са поставени наведнъж и периимплантологичната кост е допълнително изградена чрез GBR техника.
Импланти
Четирите импланти са поставени на място, както е планирано. Дисталните молари на горна челюст все още могат да се използват за фиксиране на протезата, която е сложена един месец след имплантиране.

Може ли прегряването на костта да бъде фактор за задълбочена подготовка?

Брату: Да, този проблем не може да бъде пренебрегнат. При други системи, охлаждащият разтвор излиза от наконечника или от инструмента, но е сравнително далече от обработваната зона. В ръцете на неопитни хирурзи, прегряването може да бъде резултат от особено дълбоки срезове. За разлика от тях, в Piezomed отворът за охлаждащия разтвор е близо до върха на инструмента. Според мен, това подобрява безопасността и дава по-добри резултати.

Бихте ли описали накратко, например, Вашия метод за мобилизиране на костни блокове за трансплантация?

Брату: Ние предпочитаме да събираме кост от външната страна на гребена в задната част на долната челюст. След разрязване на меките тъкани, ние използваме новите триони, за да определим количеството кост, което ще събираме. С този подход, ние използваме трионите за цялата препарация в почти 80% от случаите. Може да използваме и други пиезо инструменти и накрая длето за мобилизиране на блока. Ние смятаме, че това е изключително ефективна хирургична техника.

Можете ли да ни дадете няколко хирургични съвети и трикове от Вашата болница?

Брату: Ние предпочитаме да използваме техниката "сандвич" за аугментация в страничната долна челюст. Покритие на костта се подготвя с пиезо трион и кресталният фрагмент се фиксира с микровинтове. Поставяме смес от автогенна костна присадка и ксеногенен костозаместител между тях. Това работи много надеждно. Трябва винаги да осигурявате достатъчно оразмерени вертикални срезове при шиниране на алвеоларния гребен в долната челюст. В противен случай, костта лесно може да бъде счупена.

Какви смятате, че са предимствата на пиезохирургията по отношение на устната тъкан?

Брату: Смятам, че пиезохирургията е огромна крачка напред в оралната хирургия. Тази техника прави препарацията на кост много по-безопасна и по-лесна. Загубата на кост е малка, например при екстракции. Това е много важно в естетичната зона, особено ако е планирано имедиатно имплантиране. Пиезохирургията е по-безопасна за меките тъкани: нараняването на мембраната в синуса е вече в историята, както и засягането на нервите при събиране на костни блокове. Данните сочат намалено постоперативно подуване и болка. Пиезохирургията също е перфектна за препарация на синусните прегради. И накрая, но не на последно място, нашите пациенти се радват на атравматичния характер на тази технология.

Вашата болница в Тимишоара предлага орална хирургия и протетично възстановяване с акцент върху имплантологията. Използвате ли Вашия апарат Piezomed за други индикации?

Брату: Ние използваме апарата и за хирургично разширяване на корони и в парадонталната хирургия.

В заключение, няколко думи за друга специална характеристика на Piezomed: какви са предимствата на автоматичното разпознаване на накрайници?

Брату: Това със сигурност е една полезна функция. Спестява време и ни осигурява спокойствие, че винаги работим с правилните обороти и охлаждане. Това е характеристика, която отличава апарата от останалите системи, особено при трудни и сложни операции.

Препратки

  1. Bratu, D. C., et al.; Rom J Morphol Embryol 2014. 55 (3): 909-913.
  2. Bratu, E. A., et al.; Clin Oral Implants Res 2009. 20 (8): 827-832.
  3. Bratu, E., et al.; Int J Oral Maxillofac Implants 2014. 29 (6): 1425-1428.
  4. Bratu, E., et al.; Int J Oral Maxillofac Implants 2015. 30 (2): 435-440.
  5. Felice P, et al.; Int J Periodontics Restorative Dent 2010;30:583-591.
  6. Grötz, K. A., et al.; Dtsch Zahnärztl Z 2011. 66 (6): 432-439.
  7. Jivanescu, A., et al.; Rom J Morphol Embryol 2015. 56 (2 Suppl): 753-757.
  8. Rahnama, M., et al.; Wideochir Inne Tech Malo Inwazyjne 2013. 8 (4): 321-326.
  9. Reside, J., et al.; Clin Implant Dent Relat Res 2015. 17 (2): 384-394.
  10. Schlee, M., et al.; Implant Dent 2006. 15 (4): 334-340.
  11. Sohn, D. S., et al.; Int J Periodontics Restorative Dent 2007. 27 (2): 127-131.
  12. Stubinger, S., et al.; J Oral Maxillofac Surg 2005. 63 (9): 1283-1287.
  13. Vercellotti, T.; Essentials in Piezosurgery: Clinical Advantages in Dentistry. Quintessence Publishing. 2009.
  14. Wallace, S. S., et al.; Int J Periodontics Restorative Dent 2007. 27 (5): 413-419.
  15. Wallace, S. S., et al.; J Evid Based Dent Pract 2012. 12 (3 Suppl): 161-171.

коментара